www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Al draagt een vogel een aluminium ring, het is en blijft een prachtig ding

14 oktober 2015 Robert Pater in Ameland

Over de gehele aardbol worden vogels gevangen om ze vervolgens te voorzien van een metalen ring met unieke inscriptie. Er worden verschillende gegevens van de gevangen vogel verzameld zoals het gewicht, geslacht, leeftijd en uiteraard om welke soort het gaat. Tot slot krijgt de vogel weer zijn vrijheid terug om zijn of haar leventje te vervolgen.

Maar wat is nou het nut om dit dier ongevraagd een ring om te doen? Elke vogel krijgt een uniek nummer toegewezen. Dit nummer staat geregistreerd op het internet. Het is dus eigenlijk een soort autokenteken. Als een geringde vogel opnieuw wordt gevangen, verzwakt/dood wordt gevonden of (in het mooiste geval) met de verrekijker kan worden afgelezen, kan dit ringnummer worden ingevoerd op het internet. Zowel de ringer als de melder krijgen gegevens van de desbetreffende vogel. Zo krijgt men te weten hoever de vogel gevlogen heeft en hoe lang deze er over heeft gedaan.

Op Ameland worden ook vogels geringd (hobbymatig). In het voorjaar worden er broedvogels geringd en in het najaar de trekvogels. De vogels worden gevangen met behulp van mistnetten. Deze netten worden opgesteld tussen bosschages. De vogels zien deze netten nauwelijks. Hierdoor vliegen ze in het net en kunnen ze vakkundig worden geringd. Zo nu en dan zit er een krent in de pap. Lex Varkevisser heeft in 2014 een Ringmus gevangen welke in 1998 al was geringd! (minimaal 16 jaar oud dus!). In de afgelopen weken zijn er ook meerdere Bladkoningen gevangen. Een Bladkoning is een schaarse doortrekker met een verborgen leventje tussen de bladeren van bomen en struiken.

Heeft u ook een ring gevonden of afgelezen? Dan kunt u deze melden via www.griel.nl of langsbrengen bij ons op kantoor.

[slideshow]

reageren

geef een reactie

  • Yellow-browed warbler and spoonbills on Vlieland | Dear Kitty. Some blog
    14 oktober 2015 om 15:53

    […] Also on Ameland island, recently more yellow-browed warblers then usually have been caught. There, in 2014 a tree sparrow was caught which was at least sixteen years old. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog