www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Vreemd transport voor eendenkooi

17 december 2015 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

20151214_124338Deze week was er wel een heel bijzonder transport in het Hagedoornveld. Een bootje op de trekker van Staatsbosbeheer rijdend richting de eendenkooi. Het bootje was nodig zodat medewerkers van MUG ingenieursbureau hun werkzaamheden konden uitvoeren.

Op de Waddeneilanden heeft Staatsbosbeheer meerdere eendenkooien in beheer vanuit cultuurhistorisch oogpunt. Op initiatief van Landschapsbeheer Fryslân is het Waddenfondsproject ‘Kongsi van de kooi-eend’ opgezet om maar liefst 24 eendenkooien in het Waddengebied te herstellen. In dit project zijn ook een aantal eendenkooien van Staatsbosbeheer aangesloten, waaronder de kooi van Woldringh in het Hagedoornveld. Het is niet helemaal duidelijk of deze kooi in het verleden ook echt eenden zijn gevangen, tegenwoordig gebeurt dat in ieder geval niet meer. In het plan zijn onder andere het opknappen van een vangpijp, het schoonmaken van de kooiplas en het verbeteren van de toegankelijkheid van de kooi opgenomen. De kooi behoudt zijn natuurfunctie.

DSC01076In 2016 zal er een stap gezet  worden in het herstel. Maar voordat het zo ver is moet de kooi nog volledig worden ingemeten. Daarvoor is het bootje naar de kooi gebracht en tegelijkertijd is er onderzocht hoe het met de sliblaag is gesteld in de kooiplas. Zodra deze gegevens compleet zijn zullen er aannemers benaderd worden zodat het herstel van de kooi eindelijk kan plaatsvinden.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog