www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Dood doet leven

25 juli 2016 Robert Pater in Ameland

De één zijn dood is de ander zijn brood. Dit geldt al helemaal in de natuur. Zowel dode planten als dode dieren zijn essentieel voor een goed functionerend ecosysteem. Dood hout is bijvoorbeeld belangrijk voor insecten, vleermuizen en vogels. Dode dieren zijn op hun beurt weer een belangrijke voedselbron voor insecten, vogels en zoogdieren.

Een week lang stond er een wildcamera gericht op een dode reegeit. Wonderbaarlijk hoe snel een kadaver wordt opgemerkt door de aanwezige kraaienfamilie. Een vijftal kraaien hadden een feestmaal voorgeschoteld gekregen en kwamen meerdere keren per dag langs. Verder bleef het behoorlijk rustig rondom het kadaver. Geen bezoekjes van verwilderde katten, ratten of meeuwen.

Maar na een week verscheen een buizerd. Op zichzelf niet bijzonder, want dit zijn echte aaseters. Maar dit exemplaar draagt een witte kleurring. Na simpel speurwerk is de conclusie dat deze vogel geringd is nabij het Bergumermeer/Burgumermar. Hier loopt een project waar meerdere soorten roofvogels worden voorzien van kleurringen zodat deze makkelijk te herkennen zijn. Zo ook op onze wildcamera op Ameland.

reageren

geef een reactie

 • Ringed buzzard feeds on dead deer | Dear Kitty. Some blog
  25 juli 2016 om 11:41

  […] wildlife warden Robert Pater writes, at first this only attracted carrion crows feeding on carrion. No feral cats, no gulls, no […]

 • aukje de Boer
  25 juli 2016 om 11:10

  Wat prachtig om te 0pserveren Robert .
  De natuur is zo geweldig.
  Ik zit nu bij het Fr.Gea en geniet er van.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog