www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Nieuw raster voor de Hollumer schapen

20 december 2016 Robert Pater in Ameland
verwijderen opslag met de kraan

verwijderen opslag met de kraan

Het zal menig Amelander zijn opgevallen dat firma Spoelstra werkzaamheden uitvoert voor Staatsbosbeheer langs het Jan Roepespad in Hollum. Ineens is vanaf de weg het open veld weer zichtbaar, het raster is vervangen en er is zelfs een oude dobbe tevoorschijn gekomen! Door de jaren heen was het oude raster volledig verdwenen tussen de wilgen, elzen en berken, met stroomverlies als gevolg. Het raster zat zo vast in de begroeiing dat het niet meer mogelijk was deze vrij te maaien. Dus moest het ditmaal wat rigoureuzer.

Een kraan uitgerust met een sorteergrijper heeft de jonge bomen met wortel en al verwijderd zodat deze minder snel terug groeien. De takken zijn verwerkt met een bosklepel en vervolgens afgevoerd om de bodem niet te verrijken met voedingstoffen. Want verrijking van de bodem betekent vaak bramen en nieuwe boompjes en dat is langs het nieuwe raster niet gewenst. Nadat alle opslag verwijderd was, konden we het nieuwe raster plaatsen. In het verleden werd prikkeldraad gebruikt om het vee binnen de begrazing te houden. Maar Staatsbosbeheer vindt dat niet meer van deze tijd en we gebruiken nu glad draad met stroom.

Dobbe voor het vee
De oude dobbe ligt bijna tegen het raster aan. Deze was volledig overgroeid en hierdoor niet meer terug te vinden. Bij het verwijderen van de opslag kwam de dobbe weer tevoorschijn. De oevers zijn vrijgemaakt en nu kan de dobbe zijn oude functie weer vervullen. Namelijk de schaapjes voorzien van water. Insecten en planten profiteren in de toekomst ook weer van de dobbe omdat de oevers zich kunnen ontwikkelen doordat daglicht de oevers weer kan bereiken.

Konijnen vinden de werkzaamheden ook erg leuk. Ze begonnen namelijk direct te graven in het kale zand en de blootliggende wortels werden meteen geschild. Konijnen zijn erg belangrijke grazers in onze duinen en essentieel in het open houden van het duin. Alleen hoeven deze grazers niet binnen het raster gehouden te worden…

De dobbe en het raster
De oude dobbe en het raster

Boswachter Robert Pater

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog