www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Voorjaar in de duinen

3 april 2017 Robert Pater in Ameland
Soay lam

Lam

Het is aan van alles op te merken dat het voorjaar begonnen is. Zo ook aan onze Soay-schapen die momenteel aan het lammeren zijn.

Het Soay-schaap is een heel sterk en zelfredzaam ras en daarom zijn ze uitermate geschikt voor natuurlijke begrazing. Het lammeren gebeurd ook volledig zelfstandig en daarom verdienen deze schapen nu alle rust. De ooi zal een geschikt plekje in het bos of duin opzoeken waar ze kan bevallen van één of twee lammeren. De lammeren kunnen na een paar uur al lopen en zullen aansluiten bij de kudde. Het is mogelijk dat men op de Roosduinen of Jan Roepeheide een eenzaam lam tegenkomt. Laat deze lammeren alstublieft liggen want de ooi is dan nog wel in de buurt. Het lam ligt te rusten terwijl moeders elders loopt te grazen.

Niet alleen onze schapen krijgen jongen
Maar niet alleen onze schapen krijgen jongen in de duinen van Ameland. Reeën, Konijnen, Hazen en vele broedvogels (grondbroeders) zoals Tapuit en de Bergeend hebben in deze periode jongen. Vaak zitten deze jongen verscholen in de vegetatie en zijn nog niet mobiel. Daardoor zijn ze erg kwetsbaar voor predatie en verstoring. Het is het daarom belangrijk dat honden zijn aangelijnd en er niet wordt afgeweken van de wegen en paden in de natuurterreinen.

Wanneer u toch een lam aantreft en u vertrouwt het niet, kan er altijd gebeld worden naar ons kantoor in Nes. Maar laat ook dan het lam liggen a.u.b.  Tel: 0519-542600

Soay lam
Lam
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog