www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Gluren bij de buren (Deel 1)

30 oktober 2020 Boswachter Fabienne Bunicich-Droste in Ameland

Geitenbegrazing

Halverwege september zijn we met het team naar Terschelling geweest, even gluren bij de buren. We hebben ons laten informeren over het succes van de begrazing met landgeiten. Daarnaast hebben we een aantal kerven in de zeereep bezocht. Zowel begrazing als het maken van kerven zijn maatregelen die ook wij gaan toepassen in het project Hagedoornveld en Zwanewaterduinen. In goed gezelschap hebben we veel kennis opgedaan bij onze buurtjes. In dit blog een eerste terugblik over de geitenbegrazing.

Geitenbegrazing

Op Terschelling lopen in verschillende gebieden van Staatsbosbeheer meer dan 100 landgeiten. Zij worden ingezet om ongewenste vegetatie zoals vogelkers, krentenboompjes uit de duinen weg te halen. Vroeger groeiden er amper struiken of bomen in de duinen en hadden de duinen een veel opener karakter. Dit is wat we graag weer terug willen zien. Op Terschelling lijkt het open karakter door het inzetten van geiten mooi terug te komen.

In het voorjaar van 2021 gaan wij hier mee aan de slag. Ter hoogte van de Môchdyk zullen de geiten gaan grazen om de vele vogelkers daar te bestrijden. Maar voordat ze komen, hebben wij al voorwerk gedaan. De grotere struiken worden er uitgetrokken en op rijen gelegd door een mobiele kraan.  De rest is dan voor de geiten. Het zal er in het begin best wat rommelig uit komen te zien. In de loop van de jaren zullen de oude takken en struiken verdwijnen en krijgt het Hagedoornveld zijn open duin karakter terug met dank aan de geiten. Een duurzame en natuurvriendelijke manier van natuurbeheer.

Eigenwijs

Geiten zijn wel eigenwijze dieren en bepalen zelf wel wat ze doen en eten eigenlijk alles wat ze voor de bek krijgen. “Heb je geiten, dan leer je vloeken….” grapten de collega’s. Dus sturing daarin is wel nodig. Wij zullen niet starten met 100 geiten. Wij beginnen eerst met een kleiner koppel, waarschijnlijk tussen de 10 en 15 dieren. Ondanks hun eigenwijze karakter denken we ook een meerwaarde te zien, op Terschelling was het een genot om de geiten al herkauwend te zien liggen naast het wandelpad.

De werkzaamheden zijn in volle gang. In het voorjaar gaan de geiten aan het werk, met als doel om een groot deel van het Hagedoornveld te ontdoen van de vogelkers en het open duinkarakter weer meer terug te laten komen. We zullen zien of het kijkje bij de buren daarin heeft bijgedragen. Wil je meer informatie lezen over het project Hagedoornveld volg dan deze blog of kijk op onze site om op de hoogte te blijven van de werkzaamheden. In het volgende blog (deel 2) zullen we ingaan op de kerven.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog