www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Gluren bij de buren (Deel 2)

10 november 2020 Boswachter Fabienne Bunicich-Droste in Ameland

Archief foto kerf Buren

Een vervolg op onze blog “Gluren bij de buren”. De werkzaamheden in en rondom het Hagedoornveld zijn nog in volle gang. De aannemers zijn druk bezig met de kerven in de duinen. Het maken van kerven zorgt dat er meer zand naar binnen komt en de duinenrij meer massa krijgt. De natuur kan daar van profiteren. Ook op Ameland zijn het maken van kerven in de duinenrij niet nieuw. Er zijn meerdere plekken op het eiland waar het al is uitgevoerd.

Kerven

Vroeger legde men de duinen vast met schermen en helm. Het zand werd gevangen en op hun plaats gehouden en zo werden de duinen versterkt.  Deze duinen beschermden het achterliggende land tegen de zee. Tegenwoordig zijn de inzichten anders geworden en wil men de duinen meer laten stuiven. Nu maken we kerven in de duinen. Een kerf moet je zien als een inkeping in de duinenrij. Inmiddels een veel beproefde methode om meer zand het eiland op te krijgen. Het is een onderdeel van dynamische kustbeheer wat we tegenwoordig hebben. En daar maakt een natuurbeheerder gebruik van.

Op Terschelling hebben we ook kerven bezocht die onlangs gemaakt zijn. Daar zagen we de wind zijn werk doen. Het kalkrijke strandzand werd letterlijk de duinen ingeblazen door de kerven.  Het zand komt dan verderop in de duinen te liggen. Zo worden de kalkarme binnenduinen weer gevoed met kalk en daar profiteert de flora en de fauna van.

 

Amelandse kerven

Op Ameland zijn er al meerdere kerven gemaakt in het verleden. De meeste zijn terug te vinden aan de oostkant van het eiland. Het succes van de kerf hangt mede af van de windrichting en de grootte van de kerf. Dat is iets wat we wel geleerd hebben. De drie kerven ter hoogte van de Ballumer Blinkert komen in noordwestelijke richting te liggen.  Dit is ook de windrichting die er voor zorgt dat er veel zand naar binnen kan komen. Het verschil met de kerven uit het verleden is dat deze kerven ook goed worden ontworteld. Tot op 60 cm diepte verwijderen we zoveel mogelijk wortels zodat het zand ook echt stuift. Dit is iets wat we hebben gezien bij de collega’s  op Terschelling wat een mooie resultaat gaf.

Kerf in wording Hagedoornveld

 

Veiligheid

Door de kerven komt er veel kalkrijkzand binnen wat de achterliggende duinen en de natte duinvalleien meer bepoederd. De planten zullen hiervan profiteren. De combinatie van water, zilt en kalk kan bijdragen in meer bloemrijke duinen. De parnassia, duizendguldenkruid en orchideeën komt hier dan  beter tot hun recht. De kerven worden niet zo diep gemaakt dat de zee vrij spel krijgt om door de duinen heen te komen.

Veiligheid staat natuurlijk voorop en dat is ook zo afgestemd met Rijkswaterstaat. Zolang de kerven blijven stuiven komt er steeds meer zand binnen.  De totale zandmassa achter de duinenrij wordt alleen maar meer en dus een prima blokkade voor de zee.

 

Bewonderen

Vanaf het nieuwe fietspad door het Hagedoornveld zijn de kerven goed te zien en de Ballumer Blinkert is een uitstekende plek om de kerven te bewonderen.

Wil je meer informatie lezen over het project Hagedoornveld volg dan deze blog of kijk op onze site om op de hoogte te blijven.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog