www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Onze boswerkzaamheden op een rij

26 januari 2022 Boswachter Fabienne Bunicich-Droste in Ameland

Staatsbosbeheer begon het nieuwe jaar met het uitdelen van een getijdenkalender aan alle Amelander huishoudens. Op deze kalender staan naast de getijden, ook mooie foto’s van de natuur van Ameland. Natuur waar we zuinig op moeten zijn. Naast het stukje pr en communicatie richting onze bezoekers zijn we met meer zaken bezig zoals natuurlijk de boswerkzaamheden. Juist nu ligt de focus op deze werkzaamheden zodat het zo goed als afgerond is als het broedseizoen begint. Over hoe en wat zetten we hieronder uiteen.

Waarom Boswerkzaamheden?

Jaarlijks zijn we in het bos aan het werk. Dit doen we voornamelijk in de winterperiode voor de start van het broedseizoen. Dieren en planten hebben op deze wijze het minste last. Dode bomen verwijderen we langs het pad, zodat er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Daarnaast halen we een deel van de naaldbomen, voornamelijk de draaidennen, weg. Deze laatste soort, pest andere bomen omdat ze schots en scheef groeien en licht wegnemen op de bodem. De overgebleven loofbomen, sparren en andere naaldbomen krijgen hierdoor ruimte om te groeien. Dit gehele proces noemen we dunnen met natuurlijke verjonging. De bodem krijgt weer licht, hierdoor kan het zaad in de bodem ontkiemen. Het gezaagde hout wordt deels als brandhout verkocht en voor een deel versnipperd. De paden worden hersteld en dan weer afgedekt met de snippers.

Wanneer?

Op verschillende locaties vinden de boswerkzaamheden plaats. Dinsdag 1 en woensdag 2 februari is het fietspad langs de Verbindingsweg ter hoogte van de BP plas afgesloten. Op deze dagen wordt er gesnoeid. Voor deze werkzaamheden maken we gebruik van een kraan en een hoogwerker.  De fietsers worden geadviseerd om de omleidingsroute te gebruiken.

Voor de omleidingsroutes zie onderstaand kaartje.

Omleiding
1 en 2 februari verkeershinder aan de Verbindingsweg Ballumerbos

Vanaf week 5 starten we met de boswerkzaamheden in het Nesserbos en een stukje in de Vleijen. Dit zal twee tot drie weken in beslag nemen. Ook voor deze werkzaamheden wordt er gebruik gemaakt van een kraan. Indien noodzakelijk  geven we dat aan met hekken en waarschuwingsborden.  In het Hollumer- en Ballumerbos zullen de motorzagen er ook aan te pas komen. Maar de verwachting is dat de recreant daar weinig hinder van gaat ondervinden.

Recreëren in de bossen

Ben je van plan om in de komende weken een wandeling of een ruiterrit te maken in de bossen op Ameland, houd dan rekening met boswerkzaamheden. Voor de veiligheid van de bezoekers worden enkele paden tijdelijk afgesloten. In de weekenden vinden er geen werkzaamheden plaats, maar zullen de paden vermoedelijk minder goed begaanbaar zijn. Na de werkzaamheden heeft het bos weer een facelift gekregen, zodat het zich goed kan ontwikkelen en de bezoeker er weer veilig van kan genieten.

Wil je meer informatie lezen over onze werkzaamheden volg dan dit blog of kijk op onze site om op de hoogte te blijven. Voor het downloaden van de getijdenkalender klik hier.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog