www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Pedicure voor de geiten

14 november 2022 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland
geiten pedicure

De geiten op Ameland hebben een pedicure gehad. Afgelopen week zijn de Nederlandse geiten op de Môchdyk gevangen voor de controle van de hoeven. De hoeven groeien bij geiten, net zoals onze nagels, continu door. Alleen een nagelknipbeurt is bij mensen vaker nodig dan bij de geiten. De hoeven van de geiten worden ongeveer eens in de vier tot zes maanden geknipt, afhankelijk van de ondergrond waarop ze lopen.

Hoefcontrole

Wekelijks worden de geiten gecontroleerd door de boswachter. Eten ze goed, zijn ze alert, lopen ze niet mank? Zaken waar goed opgelet wordt. Kortom de gezondheid houden we goed in de gaten. Op deze wijze leren de dieren de boswachter goed kennen en blijven ze voor ons hanteerbaar. Maar eens in de zoveel tijd moeten ook de hoeven gecontroleerd worden en dan worden de dieren gevangen. Er is een speciaal vanghok gemaakt, zodat we ze in alle rust kunnen controleren en ze de pedicure kunnen geven. Zo’n pedicure behandeling wordt ook wel bekappen genoemd.

Slijtage

Op een harde ondergrond slijten de hoeven voldoende, maar op een zachte zandige ondergrond, zoals op de Môchdyk, is de slijtage veel minder. Worden de hoeven niet verzorgd dan zal de hoorn langzaam blijven doorgroeien, er kunnen dan been- of hoefproblemen ontstaan. Dat willen we  voorkomen, dus behandelen is noodzakelijk. Eenmaal in het vanghok worden de oornummers gecontroleerd en vervolgens worden de hoeven bekapt. Voor deze behandeling gebruiken we een soort schaar waarmee het teveel doorgegroeide hoorn wordt weggeknipt.

Voorlopig kunnen de geiten er weer even tegenaan en zien de hoeven er weer tiptop uit. Nieuwsgierig naar onze geiten je kunt ze zien tijdens een wandeling rondom het Hagedoornveld. En waarom de geiten daar lopen kun je hier lezen.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog