www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Graag geziene gast Ross’ Gans komt aanwaaien in de Onlanden

20 november 2018 Boswachter Albert Broekman in Drenthe

Ross' Ganzen tussen de grotere Grauwe- Kol- en Brandganzen op een graslandperceel in de Onlanden

Het zal je maar gebeuren: zo zit je nog goed in je veren in Canada en ineens waai je over naar het verre Nederland. Dat is drie zeldzame Ross' Ganzen dit jaar overkomen. Deze kleine gansjes streken neer in de Onlanden. Liefhebbers hebben ze al gevonden: vogelaars uit het hele land trekken naar de Kop van Drenthe om ze te bewonderen. En de Ross' Ganzen lijken het prima naar hun zin te hebben!

Graag geziene gasten

Wie bijzondere vogels wil zien, kan sowieso goed terecht in de Kop van Drenthe. Dat schreef ik eerder ook al eens over de Zwartbuikwaterspreeuw. Het zijn graag geziene gasten die zich thuis voelen in onze prachtige natuurgebieden. Voor vogelaars (en voor deze boswachter) is het altijd weer geweldig om een zeldzame soort te spotten en eventueel vast te leggen op beeld.

Verwaaide Ross’ Gans

Sinds 15 november is er dus een nieuwe gast aangekomen: de Ross’ Gans (Anser rossii). Te zien in de Kop van Drenthe, om precies te zijn in de Onlanden ten noorden van Roderwolde. Ross’ Ganzen zijn voor Nederlandse begrippen zeer zeldzaam, ze zijn in de afgelopen decennia nog maar enkele keren in Nederland waargenomen. Het enige bekende broedgeval dateert uit 2003 (in Haringvliet). En bij een deel van de waarnemingen gaat het om uit gevangenschap losgelaten of ontsnapte exemplaren. De drie ganzen die nu in de Onlanden rondzwemmen, zijn waarschijnlijk wilde exemplaren.

Ross Gans als graag geziene gast in de Onlanden
Ross’ Gans als graag geziene gast in de Onlanden hier tussen de grotere Grauwe- Kol- en Brandganzen.

Uit Canada

Ross’ Ganzen broeden normaal gesproken in het noorden van Canada en overwinteren in het zuiden van de Verenigde Staten. Hoe komen ze hier dan terecht? We gaan ervan uit dat ze wild zijn en dus niet ontsnapt of uitgezet. De afgelopen tijd zijn er veel lagedrukgebieden geweest. Het is daarom aannemelijk dat de ganzen met de bijbehorende stormvelden naar Nederland zijn verwaaid en hier als dwaalgasten terecht zijn gekomen.

Spot de Ross’ Gans

Voor het herkennen van een Ross’ Gans hoef je niet een expert te zijn. Het zijn kleine ganzen en met hun helwitte kleur vallen ze makkelijk op tussen de grotere Grauwe- Kol- en Brandganzen. De Ross’ Gans lijkt precies op een Sneeuwgans, maar is ongeveer 40 procent kleiner. De actuele waarnemingen vanaf 15 november van de Ross’ Ganzen staan vermeld op waarneming.nl. Ze zitten de laatste paar dagen in de graslanden ten noorden van Roderwolde.

Hoe het ze verder zal vergaan is nog maar zeer de vraag: een retourtje Canada zit er waarschijnlijk niet in…

reageren

geef een reactie

 • MLF
  20 november 2018 om 19:23

  Wat een leuke gansjes; bedankt voor de informatie.

 • Jaap Gehem
  20 november 2018 om 16:36

  Geweldig geweldig…
  Af en toe heb je echt wat aan heftige lagedrukgebieden. Maar het zal niet altijd in dit jaargetijde zo waaien. Dus of we zo (ooit) weerzien is inderdaad de vraag

  • Piet Westbroek
   22 november 2018 om 13:07

   Leerzaam, boeiend om dit te lezen. Nooit eerder van dit soort ganzen gehoord. Bijzonder eigenlijk. De mens ontkom niet aan de techniek om een reis naar het verre Canada te kunnen maken.

   Klaarblijkelijk voorziet deze gans – en vele andere dieren – zelf in de behoefte van vervoer. ….Slaat-zijn/haar-vleugels-uit….

   Doet mij ook denken aan de palingtrek. Op weg naar de Saragossa Zee. Dat-is-ook-niet-om-de-hoek !!

   Klaarblijkelijk zijn vele dieren ons – in bepaalde opzichten – overduidelijk de baas

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog