www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Koninklijk bezoek bij Freulevijver in Oude Bosch

28 september 2015 Boswachter Roel Vriesema in Fryslân

Freulevijver-(14Juni 1935)Bakkeveen – De Freulevijver in het Oude Bosch tussen Wijnjewoude en Bakkeveen is een geliefkoosde pleisterplaats voor wandelaars en fietsers. Uit bovenstaande foto blijkt dat de vijver een rijk verleden heeft. Het is ruim 80 jaar geleden (juni 1935) dat Juliana als prinses de lunch gebruikte bij de Freulevijver. Aan de voorkant van het prieel (wat er toen stond) hangen drie vlaggen: een Friese, Duitse en de Nederlandse. De Friese voor de Commissaris van de Koningin in Friesland. De Duitse voor de eigenaar van de bossen, en de Nederlandse voor de prinses. Ook is nog een bootje zichtbaar; er stond namelijk ook een botenhuis bij het prieel. Doordat het Duits bezit was, is het na de oorlog geconfisqueerd door de Staat en naar Staatbosbeheer over gegaan.

Vijver t Bosch

Op foto boswachter Sietse Zijnstra van Staatsbosbeheer in het Oude Bosch bij het prieel bij de Freulevijver. Sietse was mogelijk de eerste boswachter van Staatsbosbeheer in Duurswoude. Hij woonde in een huisje achter de Freulevijver wat later is gesloopt.

Boswachter Roel Vriesema

reageren

geef een reactie

 • Han Messie
  20 maart 2017 om 10:57

  OLTERTERPTER WAPEN

  Op een rood veld buigen twee eikentwijgen
  met hun vrucht, zijn door schoon najaar gekleurd;
  daaronder een gentiaan, die zich beurt
  in zomers zonnig geel: sprekend zwijgen!

  Dit vredige schild mag stemmen krijgen,
  waarin stil klinkend bosverrassen gebeurt:
  tere bloei wint steeds blijmoedig, schoon zij treurt
  bij harde regen en ’s onweers dreigen.

  He landgoed ademt uit luchtige dreven
  onder zware kruinen vol geheim verhaal.
  Paadjes door struweel willen dwaalzin geven.

  Hoogbejaarde woudreuzen, in blad of kaal,
  zien eerbiedig neer, beschermen klein leven:
  nietig -maar onblusbaar!- brandt hier jeugdtaal.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog