www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

‘Achter je neus aan’

20 oktober 2015 Henk-jan in Fryslân

Jubbega – U heeft het misschien in de krant gelezen, de opening van het nieuw ingerichte natuurgebied De Poasen door Gedeputeerde Johannes Kramer. Kinderen speelden een belangrijke rol bij de officiële bijeenkomst. Collega’s Herman van der Meulen, Anne Visser en stagiair Jente Sijtsema waren erbij en hadden voor deze middag een ‘speurneuzenprogramma’ opgezet.

Leuk idee om kinderen bij de opening te betrekken
Herman: ‘Klopt. We hebben de kinderen uit groep 8 van OBS ‘De Bôge uit de Hemrik uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. De Poasen hoort bij het dorp en voor de kinderen is dit het gebied waar ze opgroeien. Dat merkte ik ook tijdens de opening. Vraag de kinderen naar de naam ‘Ald Djiep’ en ze weten gelijk waar het over gaat. Daarnaast past het ook in het beleid van Staatbosbeheer. We vinden het waardevol dat kinderen regelmatig in contact komen met natuur’.

Gedeputeerde Johannes Kramer laat samen met dijkgraaf Paul van Erkelens en kinderen van OBS de Bôge een zwaan vrij in De Poasen.”
Gedeputeerde Johannes Kramer laat samen met dijkgraaf Paul van Erkelens en kinderen van OBS de Bôge een zwaan vrij in De Poasen.”

Welke bijdrage leveren kinderen aan een dergelijke bijeenkomst?
Anne: ‘Kinderen geven vaak een verrassende draai aan een programma. Ze zijn altijd enthousiast en creëren daardoor een ongedwongen sfeer. Dat merkte ik hier ook. Het is voor hun ook best speciaal om bij de opening te mogen zijn, zeker als je mee mag helpen met de gedeputeerde.
Herman: ‘Mee eens. Kinderen maakten de opening extra levendig’.

Doen jullie dit vaker?
Herman: ‘Ja, regelmatig. Dit idee kwam overigens vanuit de Provincie Fryslan. Projectleider Gijs Mank vroeg ons mee te helpen bij het openingsprogramma en vond dat plaatselijke jeugd hier een rol in moest spelen. Dat kwam mooi uit, want wij werken met diverse natuurprogramma’s voor de jeugd, waaronder het Otterproject, Natuurwijs en Natuursprong. Ik ben samen met Gijs een week voor de opening bij de kinderen in de klas geweest. We hebben hen laten zien wat er allemaal moet gebeuren om deze nieuwe natuur te realiseren, zoals de aanleg van de verschillende vistrappen in de beek. Daarmee begon het voor de kinderen echt te leven’.

Wat hebben de kinderen gedaan tijdens de opening?
Anne: ‘De Poasen bestaat uit natte natuur. De kinderen zijn met dit thema bezig geweest, bijvoorbeeld via de opdracht: ‘Achter je neus aan’. Kinderen moesten al ruikend een route volgen. Bij iedere afslag stond een paal met drie potjes naast elkaar. Twee waren gevuld met een bloemengeur, de derde met een visgeur. De kant van het potje met de visgeur was tegelijk de kant die ze op moesten lopen’.
Herman: ‘De opdracht om met schepnetjes allerlei planten en beestjes uit de beek te verzamelen vonden ze prachtig. Kinderen mochten lekker smerig worden en dat hebben ze gedaan ook!’

Boswachters Herman van der Meulen en Anne Visser actief met de schoolkinderen
Boswachters Herman van der Meulen en Anne Visser actief met de schoolkinderen

Leuke reacties gehad?
Herman: kinderen vonden het schitterend, vooral ook omdat dit natuurgebied zomaar aan hun dorp grenst’.
Anne: ‘Ook de leerkrachten waren erg verrast door de natuuropdrachten die de kinderen deden. Voor zowel de leerkrachten als de kinderen was het een echte buitenles’.
Herman: ‘Kinderen reageerden enthousiast. Ik vond het ook opmerkelijk hoeveel kinderen wisten over de natuur. Daar word ik als boswachter blij van’.

reageren

geef een reactie

 • graddus
  20 oktober 2015 om 14:53

  jammer dat het gebied voor de natuur zo verknoeid is past beter bij het waterschap en heeeft niets meer te maken met beek herstel jammer weer een gemiste kans voor sbb

 • graddus
  20 oktober 2015 om 14:53

  jammer dat het gebied voor de natuur zo verknoeid is past beter bij het waterschap en heeeft niets meer te maken met beek herstel jammer weer een gemiste kans voor sbb

 • Meulen, Herman van der
  20 oktober 2015 om 14:51
 • Meulen, Herman van der
  20 oktober 2015 om 14:51
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog