www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Beleef 30 jaar werk aan het beekdal op 21 mei

17 mei 2022 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Ruiten Aa, Westerwolde (Mark Schuurman)

Het Natuurnetwerk Nederland in het gebied Westerwolde in Oost-Groningen is na 30 jaar werken compleet. Het beekdal is kronkeliger, natter, kleurrijker en gevarieerder. En daardoor aantrekkelijker voor flora, fauna en de mens. Er bestaat weer een natuurlijke verbinding met de Waddenzee. Op 21 mei gaan we dat vieren met activiteiten voor jong en oud. Iedereen is van harte welkom!

Vorig jaar juni berichtte ik jullie dat de werkzaamheden rondom de Ruiten Aa, 30 jaar nadat de eerste schop de grond in ging, zijn afgerond. Vanwege alle coronaperikelen hebben we dat echter niet goed kunnen vieren. Maar nu kan dat wel. En dat gaan we doen. Op 21 mei zijn alle geïnteresseerden welkom om mee te doen aan de activiteiten die deze dag worden gehouden door de verschillende partijen.

Puzzeltocht en waterdiertjes

Speciaal voor deze feestelijke viering hebben wij een puzzeltocht gemaakt. Tijdens deze route van 6 km wandel je door pas ingerichte natuur, maar ook door natuur die zo’n 15 jaar geleden is ingericht. Onderweg beantwoord je vragen. Kom je met de juiste oplossing terug bij de Noordmee? Dan ligt er een kleinigheidje op je te wachten.
Collega Flip en ik zijn zaterdag gewapend met schepnetjes aanwezig tegenover de Noordmee. We gaan dan samen met bezoekers op zoek naar waterbeestjes in de Ruiten Aa. Zeker voor kinderen is waterbeestjes zoeken een avontuur. Deelname is gratis!

Wandelen langs de weg van de vis

Voor de wandelliefhebbers organiseert het waterschap Hunze & Aa’s een langeafstandswandeling: de weg van de vis. Tijdens deze wandeling loop je van Wedde naar Nieuw Statenzijl de vissen tegemoet. Langs de beek ontdek je het leefgebied van de vissen. De wandelaars starten om 8.00 uur bij het gemeentehuis in Wedde en zijn rond 14.30 uur in Nieuw Statenzijl. Daar staat de bus klaar om de deelnemers terug te brengen naar Wedde. Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar info@wandelcoach.nl. Ook deze activiteit is gratis.

Fietsroutes

Stap je liever op de fiets, dan zijn er twee routes uitgestippeld langs de afgeronde werkzaamheden. Tijdens deze fietstocht kun je goed beleven hoe het gebied zich door de jaren heen ontwikkeld heeft. De routes kun je ophalen bij Gasterij Natuurlijk Smeerling in Smeerling en bij Hotel Boschhuis in Ter Apel. Ook de fietsroutes zijn gratis.

Symposium

Naast de publieksactiviteiten op 21 mei is er op vrijdag 20 mei een symposium. Dit symposium is alleen voor genodigden. In de ochtend beantwoordt een interessante groep sprekers actuele vraagstukken. Wat maakt dit klimaatrobuuste beekdallandschap bijzonder? En waar liggen de uitdagingen voor de toekomst? In de middag beleven deelnemers de natuur en het landschap tijdens een buitenprogramma, en kunnen ze in gesprek met ‘de makers’ van het gebied.

Kijk voor meer informatie over de activiteiten op ruitenaa.nl 

Ik zie jullie graag op 21 mei!

Boswachter Jelka

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog