www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

De Amsterdam Wetlands

14 februari 2019 Boswachter Inga Tessel in Noord-Holland
De Amsterdam Wetlands

'De Amsterdam Wetlands', de natte veenweidegebieden rondom onze hoofdstad.

‘Wetland’, een term die je steeds vaker hoort. Maar wat is nu eigenlijk een ‘wetland’? Letterlijk vertaald vanuit het Engels betekent het ‘nat land’. Oftewel land dat doordrongen is van water; een moeras dus!

De Amsterdam Wetlands bedreigd

Wanneer men iets noemt in combinatie met Amsterdam lijkt men het ineens interessant te gaan vinden. Zo heb je Amsterdam Castle (Muiderslot), Amsterdam Beach (Zandvoort) en de Flowers of Amsterdam (Keukenhof). Deze termen zijn vooral bedoeld voor de toerist, die op deze manier uit de stad wordt gelokt.
En nu zijn er daar ook de ‘Amsterdam wetlands’ bijgekomen. Met deze ‘wetlands’ bedoelt men de natte veengebieden rondom onze hoofdstad. In tegenstelling tot de andere termen is deze term bedoelt om beleidsmakers te prikkelen om na te denken over de toekomst van de kwetsbare natuur van de veenweidegebieden in Noord-Holland. Deze veenweidegebieden, waaronder ook die van Waterland, worden namelijk bedreigd.

Zo bestaan onze veenbodems voornamelijk uit plantenresten van tot wel 5000 jaar oud! En waren de veenlagen zo’n 1000 jaar geleden nog ongeveer 8 meter hoog, momenteel varieert de dikte van de veenlagen in Noord-Holland van enkele decimeters tot enkele meters. Wanneer er namelijk zuurstof bij het veen komt dan ‘verbrandt’ het en komt daar veel CO2 bij vrij. Wanneer veen grotendeels onder water staat wordt juist voorkomen dat de bodem inklinkt.

Beleef de wetlands!

Gelukkig is er ten noorden van Amsterdam dus nog veel natte natuur met moerasachtige gebieden. Niet voor niets noemden de Romeinen dit gebied Aqua Terra; oftewel Water-Land. Eén van de mooiste ‘wetlands’ in Waterland is natuurgebied de Munt. Het is een waar vogelparadijs tussen Holysloot en Ransdorp gelegen tegen de Zuiderzeedijk. Het gebied is jaarrond afgesloten en dus een rustgebied voor de vogels.

Een goed moment om de vogels te bekijken in de Munt is in maart. De wintervogels zijn nog wel aanwezig, maar ook de broedvogels zijn alweer gearriveerd. Vanaf de Zuiderzeedijk kan je altijd met je verrekijker goed het gebied inkijken. Het is ook mogelijk om over het boerenlandpad langs de Blijkmeerpolder te lopen richting Holysloot.

Maar wil je het gebied echt eens ingaan? Ga dan vlak voor het broedseizoen mee met onze ‘Amsterdam wetlands’-wandeling naar vogelreservaat de Munt. Op zondag 10 maart vertrekken we vanaf de Bloemendalergouw en lopen we door dit typisch Hollandse landschap. Alleen onder begeleiding kan je een keer mee het gebied is, dus geef je snel op via: tinyurl.com/yd2paqd8.

Deze blog is ook gepubliceerd als column in het Waterlands Weekblad.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog