www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Bladblazen op Buitenplaats Elswout

28 november 2022 Boswachter Rien de Vries in Noord-Holland

Wie de afgelopen week op Elswout is geweest, heeft het wel gemerkt, we zijn weer aan het bladblazen. Het geeft even kabaal, maar we doen het niet voor niets!

Eens per jaar wanneer het meeste blad van de bomen is gevallen, gaan we samen met vrijwilligers, dagbesteding en reclassering aan de slag om alles weer spik en span te maken. Met behulp van bladblazers blazen we  sommige paden en lanen van de buitenplaats weer bladvrij, zodat de paden mooie zandpaden blijven. Dit geeft de buitenplaats een chique uitstraling en voorkomt dat de paden modderig en glad worden. Hierbij wordt kritisch gekeken welk pad we wel en welke we niet schoonblazen.

Om de bijzondere mossen die op Elswout groeien te behouden, worden ook de mossenhellingen bladvrij gemaakt. Wanneer we het blad op de mossen zouden laten liggen, ontstaat er een humuslaag die de mossen verstikt. Door de bladeren te verwijderen blijven de groene hellingen op Elswout behouden. De hellingen stammen uit midden 18de eeuw en zijn altijd op deze manier beheerd. Elk jaar werd het blad van de hellingen gehaald om ze mooi groen te houden. Vroeger met een harkje en heel veel tuinmannen, tegenwoordig met bladblazers waardoor het werk een stuk sneller gaat.

Elswout is grotendeels ingericht volgens de landschapstijl. Zo ook de moshellingen. De groene soms steile hellingen, water en een brug in een Zwitsers stijl moeten ervoor zorgen dat een wandelaar zicht in de Alpen bevindt. Midden 18de eeuw waren de alpen het ultieme natuur voorbeeld. De rijke buitenplaats bewoners waren er zo gek op, dat ze het probeerde na te bootsen in hun eigen tuin. Zo vind je op Elswout de moshellingen die de Alpen nabootsen, drie ‘’Zwitserse’’ bruggen en de modelboerderij in Zwitserse stijl.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog