www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Bunzing voor de camera

23 januari 2019 Boswachter Jamie Jenner in Noord-Holland
Bunzing

De gespotte bunzing!

Er worden steeds minder bunzingen gezien. De vorige waarneming van een bunzing op de terreinen van Staatsbosbeheer in regio Zaanstreek-Waterland dateert dan ook uit de vorige eeuw. Maar nu is hij dan toch weer gespot!

Op zoek naar de bunzing

De bunzing behoort tot de familie van de marterachtingen, net zoals de otter, hermelijn en steenmarter. De bunzing zit qua grootte tussen een hermelijn en steenmarter in. Hij heeft een donkerbruine vacht en een lichtere ondervacht. Zijn kop is herkenbaar door het zogenaamde ‘masker’ dat hij draagt, met een lichtere kleur vacht om z’n ogen.

Al vanaf begin 2018 doen we onderzoek om erachter te komen of er nog bunzingen in de regio Zaanstreek-Waterland (Laag Holland) voorkomen. Dit onderzoek wordt gedaan door vrijwilligers van de Zoogdierenvereniging in het kader van het ‘Verspreidingsonderzoek Bunzing & Boommarter’ (BuBo). Dit onderzoek gebeurt door op kansrijke locaties wildcamera’s te plaatsen en te zoeken naar uitwerpselen. De bunzing komt in heel Nederland voor en houdt van allerlei verschillende landschapstypen. Zo ook waterrijke gebieden met rietvelden en moerasgebieden, die we hier in de regio volop hebben.

De zoektocht van start

Eind november trof één van mijn collega-boswachters vreemde uitwerpselen in één van onze terreinen. Deze zijn, in alcohol verpakt, voor DNA-onderzoek naar de Zoogdierenvereniging opgestuurd. De Zoogdierenvereniging verzamelt deze uitwerpselen en laat ze, logischerwijs, pas onderzoeken als er een flink aantal zijn verzameld. Het kan dus nog wel een paar maanden duren voordat de uitwerpselen in een laboratorium worden onderzocht. Om er toch achter te komen van wie deze uitwerpselen waren plaatste de enthousiaste vrijwilliger Vince Ronde op de vindplek een wildcamera. De hoop was dus gevestigd op de vele honderden foto’s die door meerdere wildcamera’s in de regio waren vastgelegd. Helaas leverde dit tot eind december nog geen foto op van een bunzing.

Wel verschenen er op verschillende andere camera’s talloze muizen en andere dieren voor de camera. Hier enkele leuke plaatjes:

Egel
Egel
Bosmuizen
Bosmuizen
Wezel
Wezel
Bosspitsmuis
Bosspitsmuis
Rosse woelmuis
Rosse woelmuis

Gespot!

En toen.. op 8 januari jl. werd de wildcamera weer uitgelezen en bleek er enkele dagen eerder een bunzing voor de camera te zijn verschenen! Gemotiveerd door deze waarneming gaat het onderzoek naar de bunzing in onze gebieden in 2019 verder. Wil je meer weten over het BuBo-onderzoek van de Zoogdierenvereniging of hier aan meewerken, kijk dan op: www.zoogdiervereniging.nl/nem/bunzingboommarter.

reageren

geef een reactie

 • AvGreevenbroek
  23 januari 2019 om 17:37

  Ongeveer 8 jaar geleden wandelde we door Elswout vroeg in de morgen en kwamen we een bunzing tegen,zo groot was vast een mannetje ,hij liep voor ons uit,we lippen uit de wind.

  • Boswachter Jamie Jenner
   24 januari 2019 om 12:06

   Wat een leuke waarneming! Ikzelf heb nog niet eerder een bunzing gezien. Hoop het een keer mee te maken.

   Met vriendelijke groet,
   Boswachter Jamie Jenner

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog