www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

De kievit

14 maart 2019 Boswachter Inga Tessel in Noord-Holland
De kievit

De kievit met zijn bijna fluoriderende groene en violetkleuren.

Als vroeg in de lente de zon even schijnt gaat de kievit meteen baltsen. “Ze duikelen weer”, zei mijn vader dan. Wat betekende dat ze aan het baltsen waren, want hun kenmerkende baltsvlucht is ook alsof ze door de lucht duikelen. Voor mij betekent dit het begin van het voorjaar.

Kievit-kijken

Als kind ging ik met mijn vader altijd op zoek naar het eerste kievitsnestje. Dat was aan het einde van de zeventiger jaren. Het was toen heel gewoon dat je in het voorjaar op zoek ging naar het eerste kievitsei. Al leunend op een hek samen kijken naar wat er gebeurde in het weiland. Zo is de liefde voor de weidevogel al van jongs af aan bij mij ontstaan.

Inmiddels weet ik beter. Het gaat al jaren ook slechter met de kievit in Nederland. Verstoring kunnen ze dus niet gebruiken en daarom zijn bepaalde routes of gebieden bij Staatsbosbeheer ook afgesloten tijdens het broedseizoen, die ingaat vanaf 15 maart tot meestal halverwege juni. Veel van de veenweidegebieden van Staatsbosbeheer in Laag Holland dienen voor de weidevogels als rustgebied. Tijdens de broedtijd kunnen de kieviten en andere weidevogels daar dan in alle rust broeden en hun jongen laten opgroeien. Zou je toch door het weiland gaan wandelen dan zullen de vogels opvliegen en kunnen de eieren in het nest koud worden. Daarbij is het nest dan kwetsbaar voor allerlei andere gevaren, zoals roofdieren. Een goed alternatief is om met een verrekijker vanaf de weg de weilanden in te kijken. Dan kan je prima zien of een kievit op eieren zit!

Een mooie vogel

En heb je de kievit wel eens goed bekeken? Het lijkt in eerste instantie een simpele zwart-witte vogel, maar het is juist een bijzonder mooie vogel. Als het zonnetje op z’n veren schijnt zie de bijna fluoriderende groene en violetkleuren. Ook heeft hij een leuk kuifje op zijn kop.

Na ongeveer 26 dagen broeden komen de eieren van de kievit dan eindelijk uit. De kuikens moeten meteen vanaf het begin zelf hun voedsel zoeken. Vooral de eerste paar dagen is een kritieke fase. Er moeten genoeg kleine insecten zijn om van te eten, maar ze zijn ook nog afhankelijk van hun ouders voor bescherming en om bijtijds op te warmen onder moeders vleugel.

Ga eens mee!

Wil je nou eens onder begeleiding een wandeling of vaartocht maken om het leefgebied van onder andere de kievit te ervaren? Ga dan een keer mee met onze excursies dit seizoen. Bijvoorbeeld met de excursie ‘Vogels van de Zeevang’ op zondag 17 maart in Warder. Kijk op de website via www.tinyurl.com/yb73bhzu.

Deze blog is ook gepubliceerd als column in het Waterlands Weekblad.

reageren

geef een reactie

  • Dorry
    15 maart 2019 om 04:05

    Mooie persoonlijke herinnering.
    Hopelijk kan de kievit zich blijven handhaven in Nederland. Met natuurbescherming is dat wellicht mogelijk.

    Keep up the good work!

    Groetjes

    Dorry

  • Dirk
    14 maart 2019 om 17:50

    Het is goed dat er ook aandacht wordt geschonken aan weidevogels. Alleen moet het beleid om ,weidevogels willen leven in een omgeving van ruimzicht zodat ze de vijand zien aankomen . Dus geen overdaad van bomen , struiken en lang gras .Dit is de reden dat ze naar streken gaan met ruimte op hun broed plaats

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog