www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

De lente in Waterland

25 april 2019 Boswachter Inga Tessel in Noord-Holland
Dagpauwoog

De dagpauwoog is in de lente ook weer te zien.

April is een echte lente maand. Alles wordt frisgroen en de bomen lopen uit. Het gezegde is “in mei leggen alle vogels een ei”. Maar in de weilanden zijn al veel vogels aan het broeden. De koolmezen zingen hun hoogste lied.

Alles groeit en bloeit weer

Door de vroege lente dit jaar is het speenkruid in mijn tuin met gele bloementjes al bijna uitgebloeid. Dit is een leuk plantje die je op veel plekken in Waterland ziet. Deze plant heeft knolletjes in de vorm van speentjes, vandaar hun naam. Na de bloei wiet ik de meeste speenkruid uit de tuin. Zou ik dat niet doen dan groeit aan het blad nieuwe knolletjes die zorgen dat volgend jaar de hele tuin ermee volstaat.

Bij de lente hoort ook de bloesem van de fruitbomen. In mijn tuin staat een oude pruimenboom die vol met witte bloementjes staat te bloeien. Dat trekt een heleboel insecten en vogels aan. In de lente gaan de bomen van het Purmerbos ook bloeien. Terwijl de groei van het jonge frisse blad opvalt hebben de bomen vaak ook al bloemen. Dit valt alleen minder op. De populier staat als één van de eerste met rode katjes in volle bloei. Zodra die mannelijke katjes hun werk gedaan hebben vallen ze op de grond. De vrouwelijke bloemen worden later pluis. Ook de esdoorn bloeit in groene trosjes waar later de zaden uitkomen die ook wel helikoptertjes worden genoemd. Later zal ook de eik groene bloemen hebben waar de eikeltjes uit groeien.

Ook de insecten komen tevoorschijn

Dankzij de vroege bloemen is er ook voedsel voor de vroege insecten. De eerste hommels vliegen nu in het rond. Dit zijn de koninginnen die op zoek zijn naar stuifmeel en honing. Zodra ze genoeg eten heeft gevonden gaat ze haar eigen kolonie vormen. Ze zoekt een holte waar ze een potje maakt met stuifmeel en een eitje. Daar zijn al die bloemen voor nodig. En de bloemen kunnen na bezoek van het insect hun zaad vormen.

De eerste vlinders waren dit jaar vroeg te zien, zoals de dagpauwoog, die de hele winter verstopt heeft gezeten en zal met de eerste zonnige lentedagen rondvliegen. De vlinders zullen zich snel gaan voorplanten en liggen hun eieren op de jonge brandnetel planten. Van de zomer zullen de nieuwe vlinders onze tuinen gaan bezoeken.

Wat is het voorjaar toch prachtig en heerlijk om je over te verwonderen!

Deze blog is ook gepubliceerd als column in het Waterlands Weekblad.

reageren

geef een reactie

  • D.J
    3 mei 2019 om 08:50

    Eens ,het voorjaar is eigenlijk het mooiste seizoen , alles komt weer tot leven , ook al is de natuur hard in de mens zijn ogen maar ook in de natuur is het een leven en over leven. Vorige week iets gezien wat onherstelbaar was om te zien, een haas was gepakt door een buizerd ( of de haas nu een rammelaar of een voedster was kon ik niet zien ) het was een spannendtje .Die haas die niet gepakt was probeerde de buizerd te verjagen , tevens waren ook doodgravers ( kraaien ) komen aan vliegen . De haas deed uit alle macht zijn best om de zijn vriend ( in) te bevrijden de doodgravers vertrokken .De buizerd uiteindelijk ook met een deel van zijn prooi. Dit is hard maar leven en over leven .
    Vrg D.J

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog