www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Een mooie dag in het riet

28 oktober 2016 Boswachter Inga Tessel in Noord-Holland
Kinderen

Samenwerkende kinderen

Staatsbosbeheer heeft in Waterland en Zaanstreek veel mooie moerassen. Dit zijn vaak kwetsbare natuurstukjes met zeldzame planten. Als je hier met zware machines het terreintje beheerd maak je veel stuk. Daarom is het mooi dat er veel vrijwilligers zijn die met ons deze terreintjes willen onderhouden. Werken in de natuur met een gezellige groep mensen. Het resultaat: behoud van bijzondere natuur. In de afgelopen maand ben ik met verschillende groepen mee gaan werken. Wat een leuke en gezellige sfeer hangt er rond deze werkgroepen!

Vogelwerkgroep en OBW
Afgelopen 15 oktober ben ik meegegaan om te werken in het Westzijderveld met de vrijwilligers van Ongeschonden Behoud Westzijderveld (OBW) en de Vogelwerkgroep Zaanstreek. Een gezellige groep mensen die zich al 35 jaar inzetten om het Westzijderveld open te houden. De werkzaamheden die de vrijwilligers uitvoeren zijn onder andere het riet weghalen met een hark of hooivork. Ook verwijderen ze kleine boompjes. Dit gebeurd vooral op de erg natte stukjes. Hier drijft de grond en kan er geen tractor op rijden. Door dit beheer blijven de moerassen boomvrij en krijgen zeldzame planten de kans om zich te ontwikkelen.

Woelmuis
De Noordse woelmuis

Rond 15 oktober was het nog vrij warm voor het tijd van het jaar. Daardoor sprongen er nog veel kikkers in het rond. Zodra de temperatuur zakt verdwijnen deze in de zachte grond om te overwinteren. Ook liep er een zeldzame Noordse woelmuis in het rond. Ook voor dit soort dieren is het belangrijk dat we dit soort natuur onderhouden. Zowel OBW als de Vogelwacht Zaanstreek organiseren in samenwerking met Staatsbosbeheer deze werkdagen.

Schooljeugd aan het werk
In de maand oktober ging ik ook met kinderen aan het werk in de polder Zeevang. Daar ligt langs de dijk de Moordernaarsbraak. Hier werken al 14 jaar kinderen uit Volendam en de Zeevang. Na een les over veengrond en moerassen gaan de Kinderen uit groep 6 aan het werk. Ze moeten eerst even wennen, maar al snel gaan ze met veel energie aan het werk. Het plezier straalt er vanaf. Je ziet een geweldige leuke samenwerking ontstaan onder de kinderen. Deze kinderen pakken samen grote pakketten met riet op en samen verzetten ze veel werk in een korte tijd. Na het harde werk is er even tijd voor plezier. De kinderen gaan dan op rietsafari. Ze lopen over een smal drijvend pad door het riet rond de Moordernaarsbraak. Een natuurervaring om nooit meer te vergeten!

Kinderen
Samenwerkende kinderen

Het onderhoud van dit rietland gebeurd in samenwerking met de vrijwilligersgroep Kwadijkse vlot. Deze vrijwilligers groep bestaat al 36 jaar en organiseert op verschillende zaterdagen in het jaar hun werkdagen. Ooit zijn ze begonnen op het Kwadijkervlot nabij Kwadijk. Tegenwoordig onderhouden ze meerdere verschillende landjes in de omgeving van de polder Zeevang.

rietsafari
Rietsafari

Vrijwilliger worden bij Staatsbosbeheer in het beheer? Vind je het leuk om te werken in het riet. Nuttig bezig te zijn voor de natuur. Buiten en in gezellige groepen. Vragen of opgeven voor zowel Zaanstreek als Waterland kan via de mail: veenweiden@staatsbosbeheer.nl.

Meer informatie over vrijwilligers bij Staatsbosbeheer is hier te vinden.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog