www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Fladderende vlinders bekijken

16 april 2020 Boswachter Inga Tessel in Noord-Holland

De pinksterbloem is een belangrijke waardplant voor vlinders.

Voor de Vlinderstichting tel ik samen met mijn buurvrouw de vlinders bij een biologische boer. Van vlinders word ik altijd blij en vind het leuk om ze te onderzoeken. We volgen steeds dezelfde route die we regelmatig gaan lopen en bekijken hoeveel en welke vlinders daar zijn. Mocht je ook thuiszitten vanwege de corona-maatregelen, dan is dit een leuke en leerzame afleiding nabij je huis!

Wandelen langs je eigen vlinderroute

De vlinderroute die ik loop gaat over een stukje dijk naast de ringvaart. Er zijn behalve vlinders ook veel vogels en planten te zien. De eerste vlinder die ik zie zit op een pinksterbloem. Het is een klein koolwitje. Dit is een witte vlinder die overwintert als pop. Daarom is het vaak één van de eerste soorten die je rond ziet vliegen. Deze vlinder heeft het nectar van de pinksterbloem nodig als voedsel.

Aan de overkant van de ringvaart staan veel koolzaadachtige planten, zoals herik. Deze planten zijn belangrijke voedselbronnen van o.a. de rupsen van het klein koolwitje. Straks bloeit de berm prachtig geel en niet alleen vlinders, maar ook de bijen en hommels zullen hier hun nectar komen halen.

Niet elke wit vlindertje is dezelfde

In de zomer kom ik altijd drie verschillende soorten witte vlindertjes tegen. Het is het groot koolwitje, het klein geaarde witje of het klein koolwitje. Ze lijken alle drie nogal op elkaar. Wil jij ze uit elkaar houden? Kijk dan hier op de website van de Vlinderstichting, dan kan je vooraf goed de verschillen bestuderen.

Op zoek naar vlinders

Langs de dijk groeien ook veel brandnetels. Dit zijn belangrijke voedselplanten voor verschillende vlinderrupsen. Eén van de vlindersoorten die je op de brandnetel kan tegenkomen is de dagpauwoog. Deze zien we dan ook tijdens de wandeling langs onze vlinderroute voorbijkomen. De dagpauwoog overwintert als vlinder. Ik kom ze dan ook wel eens tegen in de schuur. Ze zoeken namelijk een vorstvrij plekje en blijven daar de hele winter zitten. Zodra het warmer wordt komt de dagpauwoog als eerste van de vlinders naar buiten. Dan gaat hij op zoek naar nectar van onder andere de paardenbloem. De laatste vlindersoort die we tegenkomen was de kleine vos. Ook deze vlindersoort verstopt zich tijdens de winter in holle bomen en schuren en eet als rups ook brandnetels.

De dagpauwoog op een brandnetel.
De kleine vos.

De hele zomer vlinderen

De vlinders die we nu tegenkomen gaan nu hun eitjes afzetten. In juni zullen deze eitjes dan weer vlinders zijn en op hun beurt ook weer eitjes afzetten. In augustus zijn die eitjes weer vlinders. Augustus is dan ook vaak een geweldige vlindermaand. In die tijd zit mijn vlinderstruik ook vol met vele soorten vlinders. Je kunt dus de hele zomer op pad in je nabije omgeving en op zoek gaan naar vlinders! Download ook de leuke vlinderherkenningskaart bij de Vlinderstichting, zodat je de vlinders makkelijker kunt herkennen.

Thuis leren over vlinders

Nu de kinderen nog steeds thuis les krijgen kun je er ook een heuse schoolopdracht van maken! Bekijk hier een filmpje voor verschillende leeftijdscategorieën over het leven van de vlinders, waarna de kinderen ze dan zelf gaan zoeken.

Zoek je nog meer natuuropdrachten om thuis te doen? Lees mijn andere boswachtersblogs (1 of 2) of neem een kijkje op onze website waar 100+ natuuropdrachten te vinden zijn. Veel plezier!

reageren

geef een reactie

  • Nico Dekker
    16 april 2020 om 20:41

    Hoi Inga blog ziet er goed uit .Mooie reclame voor de vlinders en rupsen

  • Nico Dekker
    16 april 2020 om 20:40

    Hoi Inga. Ziet er goed uit mooie reclame voor de vlinders en rupsen. Nico

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog