www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Liefdesperikelen in de natuur

22 maart 2024 Boswachter Mikal in Noord-Holland

Baltsende futen, een mooi schouwspel om te mogen zien. Foto: Jonathan Leeuwis

Het is maart: De lente is begonnen en dat betekend dat de liefde in de lucht hangt. Dieren zijn bezig om elkaar te verleiden, veel vogels zien er daarom nu op hun mooiste uit. De kleuren van vooral de mannen knallen er echt uit. Ze trekken alles uit de kast om de dames voor zich te winnen.

Misschien heb je de afgelopen weken zelf ook al wel baltsende futen of buizerds gezien, of was je getuige van hazen die met elkaar op de vuist gingen voor de dames. Steeds meer insecten komen ook weer tevoorschijn, hommels, vlinders, bijen. Langzaam maar zeker komt de natuur weer tot leven na de winter en krijgt de lente in haar bol. Het broedseizoen is aan!

Ook insecten hebben het voorjaar in hun bol en komen weer tevoorschijn. (Foto: Twan Teunissen)

Broedseizoen?

De term broedseizoen heb je ongetwijfeld de afgelopen tijd wel voorbij zien komen. Maar wat is houdt dit nu eigenlijk in? Voor veel verschillende vogelsoorten vindt het broedseizoen plaats tussen 15 maart en 15 juli. Nou ja, zo zien wij dat. De vogels zelf hebben hun eigen planning.

Het broedseizoen voor de vogels varieert per vogelsoort én per jaar. Zo zijn de blauwe reiger en de bosuil vroege vogels en broeden moerasvogels en watervogels juist wat later. Daarom kiezen we er in sommige gevallen voor de periode te verlengen. Bijvoorbeeld in Schoorl waar veel grondbroeders leven en ook in augustus nog jongen ter wereld komen.

Vogelnesten en jongen worden beschermd in de Wet Natuurbescherming. (Foto: Ben Ooms)

Tijdens de gehele broedperiode zijn de nesten en eieren wettelijk beschermd, vanaf het eerste takje tot het uitvliegen van het laatste jong. Dit is vastgelegd in de Wet Natuurbescherming.

Dit betekend dat wij als natuurbeheerders, natuurliefhebbers en recreanten rekening moeten houden met deze dieren. Veel werkzaamheden in de natuur zelf staan op een laag pitje, om zo te zorgen dat zoveel mogelijk dieren veilig en in alle rust hun jongen groot kunnen brengen.

Paden afgesloten, honden aan de lijn

Sommige paden sluiten we in het broedseizoen af, zodat de dieren alle ruimte krijgen om daar hun jongen groot te brengen. Bijvoorbeeld het wandelpad door de Dijkgatsweide bij het Robbenoordbos, waar blauwborsten, kluten en rietzangers hun kraamkamer hebben. Of de groene route in de duinen van Texel. Deze loopt door bijzondere gebieden die in het broedseizoen van speciaal belang zijn voor lepelaars, blauwe kiekendief en de tapuit. Ook vragen we hondeneigenaren om hun hond aan de lijn te houden in deze periode, bijvoorbeeld in de Schoorlse duinen.

Het pad door de Dijkgatsweide bij het Robbenoordbos is tijdens het broedseizoen gesloten.

Welkom in de kraamkamer van de natuur

We zijn met veel mensen in Nederland en hebben relatief weinig natuur tot onze beschikking. Daarom is het van extra groot belang dat mensen die te gast zijn in natuurgebieden zich ervan bewust zijn wat hun impact van hun gedrag is op de natuur en de dieren zie zich in dit seizoen voortplanten. Als je je als bezoeker aan de regels houden door op de paden te blijven, hun afval mee naar huis te nemen en hun hond aangelijnd te houden, helpen ze om van dit broedseizoen een succes te maken.

‘Boksende’ hazen in strijd om de vrouwtjes. Ook dat is het broedseizoen. (Foto: Marco van de Burgwal)
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog