www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Militairen weer terug op het fort bij Edam

4 juli 2019 Boswachter Jamie Jenner in Noord-Holland

© Theo van Baar (vrijwilliger Stichting Fort bij Edam)

Alleen tijdens beide Wereldoorlogen is het Fort bij Edam al eens eerder in gebruik geweest als militair-strategisch punt. Toch zijn er deze week weer militairen te vinden op het fort. Maar waarom eigenlijk?

Fort weer overgenomen door militairen

Terwijl ik door de poorten van het fort wandel lopen een drietal militairen mij al tegemoet. “We gaan even douchen, dat mag wel eens na drie dagen.”, vertelt één van hen lachend. Gelukkig kunnen ze bij de naastgelegen camping gebruikmaken van de douches. Tijdens deze oefening verblijven de militairen van de Verbindingsdienst van de Koninklijke Landmacht namelijk de gehele tijd op het fort. Ze slapen dus ook op veldbedjes in één van de vele lokalen binnenin het fort en ontbijten samen buiten op het terre-plein.

Orde in de chaos scheppen

Op maandag 24 juni jl. heeft iedereen kunnen ervaren wat voor chaos er ontstaat als het alarmnummer even niet meer bereikbaar is. Er werden meerdere NL-Alerts verstuurd en men moest alternatieve telefoonnummers proberen of zelfs naar de dichtstbijzijnde brandweerkazerne of politiebureau gaan in geval van nood.

De militairen van het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL) oefenen deze week in samenwerking met de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland hoe er moet worden opgetreden wanneer er langdurig stroom- en ICT-uitval tijdens een crisissituatie plaatsvindt. Deze oefening stond al ruimschoots voor de landelijke 1-1-2-storing van twee weken geleden gepland. Nu zal er niet zozeer een netwerk opgebouwd worden zodat men 1-1-2 weer kan bereiken, maar gaat het erom dat de politie en brandweer weer met elkaar onderling kunnen communiceren. Het neemt dan ook 48 uur in beslag om dit militaire netwerk op te bouwen. Zo worden er verschillende zendmasten, commandoposten en honderden meters kabel aangebracht.

Oefening baart kunst

De militairen werken tijdens deze oefening dus nauw samen met de lokale brandweer, politie en andere veiligheidsautoriteiten. Op het moment dat ik langskom zijn ze halverwege de oefening en is het hen gelukt om contact te leggen met de meldkamers in Haarlem en Zaandam. Tot dusver gaat de oefening dus voorspoedig en gaat het er met name om dat de verschillende hulpdiensten van elkaar leren. Wanneer het namelijk echt nodig is, is het de bedoeling dat alles soepel verloopt en ook binnen 48 uur alles paraat is. Na vrijdag verlaten de militairen weer het fort.

Kom ook eens langs op het Fort bij Edam

Het Fort bij Edam is begin twintigste eeuw gebouwd als het meest noordoostelijk gelegen onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Hoofdtaak van het fort was om bescherming te bieden tegen vijandelijke aanvallen vanuit het noorden.

Het fort bij Edam kan gedurende een groot gedeelte van het jaar bezocht worden, zowel individueel als in groepsverband. Daarnaast vinden er met regelmaat evenementen plaats. Openstelling is in principe elke woensdag van 10.30 – 15.00 uur en met regelmaat ook op de zondagen. Kijk hier voor de meest actuele openstellingen.

Wist je bijvoorbeeld dat je op het fort allerlei bijzondere planten met hun bijbehorende vlinders groeien? Zo kun je op 21 augustus tussen 11.00 tot 15.00 uur langskomen voor de vlinderexcursie!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog