www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Nieuwe bomen in het Purmerbos

31 januari 2017 Boswachter Jamie Jenner in Noord-Holland
nieuwe bomen

Toekomstige impressie van de nieuwe eiken langs het pad bij ingang 'de Eik' in het Purmerbos.

Staatsbosbeheer start in februari met de beplanting van nieuwe bomen in het Purmerbos. De werkzaamheden zullen plaatsvinden rondom ingang ‘de Eik’ en op diverse andere plaatsen in het bos. De beplantingswerkzaamheden zullen voor 15 maart zijn afgerond.

Veiligheid voorop

In augustus vorig jaar zijn in verband met de veiligheid van bezoekers meer bomen dan gebruikelijk weggehaald in het Purmerbos. Te grote, zwakke populieren en essen die waren aangetast door de essentaksterfte zijn toen weggehaald. Nu planten we weer verschillende soorten bomen terug zoals de populier, haagbeuk, linde, els, eik en de zoete kers. Een aantal van de bomen zullen worden geplant door kinderen van basisschool de Toermalijn uit Purmerend.

verandering
Huidige en toekomstige situatie bij ingang ‘de Eik’ in het Purmerbos.

Toekomstige situatie

Bij ingang ‘de Eik’ zullen er eiken geplant worden op de plekken waar voorheen grote populieren stonden. De jonge eiken die er geplant zullen worden zijn niet meteen zo groot. Met de jaren zullen zij uitgroeien tot de bomen zoals op de afbeelding.

Jaarrond werkzaamheden

Staatsbosbeheer is jaarrond aan het werk in het Purmerbos. Van het inventariseren van de planten en dieren, het selecteren van bomen voor de houtoogst (d.m.v. gekleurde stippen of strepen), het uitvoeren van de houtoogst met de machines tot het zorgen voor een nieuwe generatie bomen. Bovendien staat eenieders veiligheid voorop en verwijderen we dus zwakke bomen in de buurt van de paden. We selecteren alle bomen zorgvuldig. Dit betekent dat er nu nieuwe bomen moeten worden aangeplant. Hierdoor kunnen we toekomstige generaties hout als hernieuwbare grondstof blijven gebruiken.

Zorgvuldig bosbeheer

Staatsbosbeheer doet aan zorgvuldig bosbeheer. We doen dat volgens de richtlijnen van de Gedragscode Bosbeheer en daarbij zijn alle bossen van Staatsbosbeheer FSC-gecertificeerd. De opbrengsten van het verkoop van het hout gaan naar het beheer van de Nederlandse natuur. Voor meer informatie kijk op de website van Staatsbosbeheer.

reageren

geef een reactie

 • Lieneke de Koning
  3 februari 2017 om 11:40

  Leuk allemaal weer, nieuwe bomen. Maar ik blijf het toch ontzettend jammer vinden dat in het natuur- en stiltebos t.h.v. Westerweg nr. 12 de fatsoenlijke betonnen fietspaden niet worden uitgebreid tot aan het toegangshek, terwijl dat in het andere deel wel is gebeurd, maar wat naar mijn mening niet zo nodig was. Daar waren al fatsoenlijke schelpenpaden. Mijn man kan niet goed wandelen over dat afgeschraapte asfalt. Bovendien is het risico groot op lekke banden voor fietsers, terwijl het wel een doorgaande fietsroute is. En in het andere deel van het Purmerbos komen we liever niet, want daar worden de honden uitgelaten. Mijn verzoek is dus: graag de betonnen fietspaden doortrekken tot aan het toegangshek bij de parkeerplaats. Of er een fatsoenlijk schelpenpad aanleggen zodat het ongelijkmatige pad gelijkmatiger wordt. Dat zou toch wel heel fijn zijn. Het is nu net of het natuurbos niet zo belangrijk is voor Staatsbosbeheer. Ik hoor graag van u.

  • Boswachter Jamie Jenner
   3 februari 2017 om 12:14

   Beste Lieneke,
   Bedankt voor uw reactie. Ik heb een persoonlijk bericht naar uw mail gestuurd.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog