www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Populierenpluis in het Purmerbos in de brand

13 juni 2023 Boswachter Jamie Jenner in Noord-Holland

Op dit moment bevindt zich veel populierenpluis, ook wel zomersneeuw genoemd, in het Purmerbos.

Op maandagavond 12 juni is in het Purmerbos brand geweest. Het populierenpluis, dat nu als een deken op de grond te zien is, brandde hevig en verspreidde snel. Daarop schaalde de brandweer op naar 'grote brand'. Door het snel en adequaat handelen van de hulpdiensten is de schade aan de natuur gelukkig minimaal gebleven.

“Waar in het bos was de brand precies?”

Bovenstaande vraag hebben we vandaag van meerdere bezoekers in het bos gekregen. De dag na de brand in het Purmerbos is er gelukkig nog maar weinig te zien van de gevolgen van de brand, op een paar schroeiplekken na. Het populierenpluis, het zaad van de populieren dat ook wel zomersneeuw wordt genoemd, ligt nu op sommige plekken centimeters dik in het bos. Dit gebeurt jaarlijks altijd rond deze periode. In combinatie met de aanhoudende droogte is het brandbaar spul. Dit leidde gisteravond dan ook tot een brand waarbij het pluis een vuurlijn veroorzaakte en zich snel door het bos verspreidde (zie dit filmpje bij de NOS). Het pluis diende als brandstof en verbrandde snel, maar liet op de bodem geen zichtbare gevolgen achter. Aangezien het brandende pluis in potentie zou kunnen overslaan naar het houtige struikgewas en uiteindelijk de bomen is er door de brandweer gelukkig snel gehandeld en opgeschaald om erger te voorkomen.

Op enkele plekken zijn nog schroeiplekken in het Purmerbos zichtbaar.

Oorzaak van de brand

De oorzaak van de brand is (nog) niet bekend. Brandstichting is één van de scenario’s waar rekening mee wordt gehouden. Politie doet onderzoek naar de brand en is op zoek naar getuigen die tussen 20.00 en 21.00 uur iets verdachts hebben gezien in de omgeving van het Purmerbos. Tips kunnen doorgegeven worden via 0900-844 of op de website van de politie.

Let op, maar wees vooral welkom

Kort na middernacht was de brand gedoofd en na controle werd het bos weer opengesteld. In deze droge periode is er risico op natuurbranden. Wellicht logisch, maar open vuur in het bos is verboden. Ook het gooien van een brandende sigaret in de berm of het achterlaten van glas(afval) is zeer onverstandig. We roepen mensen dus op om goed na te denken en op te letten. Verder is iedereen van harte welkom! In een bos is het altijd een aantal graden koeler dan in de stad. Tijdens deze warme dagen is het bos dus een heerlijke koele plek om te vertoeven. Wees dus welkom en geniet van de natuur.

Populierenpluis in de media

Niet alleen in het Purmerbos, maar ook in Lelystad veroorzaakten de pluisjes van populieren brand. Er is daarom bij verschillende regionale, maar ook landelijke media aandacht geweest voor dit fenomeen. Bijvoorbeeld in het Noordhollands Dagblad, NH Nieuws, Nu.nl en bij Editie NL in de aflevering van donderdag 15 juni.

Boswachter Jamie was bij Editie NL te zien en sprak over het fenomeen populierenpluis en het mogelijke gevaar.
reageren

geef een reactie

 • Rob Jager
  14 juni 2023 om 12:55

  Gisteren werden de paden besproeid met slootwater, heel verstandig.

  • Boswachter Jamie Jenner
   19 juni 2023 om 14:12

   Hoi Rob,

   Het sproeien met een tankwagen over de paden is één van de weinige en tijdelijke maatregelen die genomen kunnen worden. Het natsproeien zorgt ervoor dat opgehoopt pluis in de bermen wordt plat gesproeid en/of weggespoeld, waardoor het minder brandbaar is. Een regenbui doet precies hetzelfde, maar dat is al een tijd geleden.

   Groetjes,
   Jamie Jenner – boswachter

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog