www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Met Pinksteren dobberen door het Guisveld

11 april 2018 Boswachter Jamie Jenner in Noord-Holland
dobberen

Dit jaar kan je met Pinksteren dobberen door het Guisveld.

Tijdens Pinksteren, op zondag 20 en maandag 21 mei, kun je speciaal dit jaar een vaartocht boeken in het natuurgebied het Guisveld nabij Wormerveer. Al ruim 20 jaar werd er tijdens Pinksteren door Staatsbosbeheer het evenement ‘Wandelen over water’ georganiseerd. Door wijzigingen in de Wet natuurbescherming moet er voor het jaarlijkse wandelevenement een vergunning worden aangevraagd. Het vergunningstraject is voor Pinksteren 2018 nog niet afgerond. Daarom is er dit jaar het evenement ‘Dobberen door het Guisveld’ in het leven geroepen.

Vergunningstraject

Al ruim 20 jaar werd door Staatsbosbeheer het unieke wandelevenement ‘Wandelen over water’ in het Guisveld georganiseerd. Slechts twee dagen per jaar mochten bezoekers over het speciaal gemaaide pad in het veenweidegebied komen. Tijdens de wandeling leerde men van alles over de planten en dieren die in het gebied voorkomen.

Nog voordat de Polder Westzaan (waarbinnen het Guisveld valt) definitief werd aangewezen als Natura 2000-gebied werd het jaarlijkse evenement ‘Wandelen over water’ al gehouden. Hierdoor viel het onder ‘bestaand gebruik’ in de Flora- en Faunawet en mocht het daarom vergunningsvrij. Doordat deze term niet meer als zodanig bestaat in de huidige Wet natuurbescherming moet er nu wel een vergunning worden aangevraagd.

Het is jammer dat de bezoekers dit jaar niet in het gebied mogen komen wandelen, maar we denken met dit nieuwe evenement ‘Dobberen in het Guisveld’ een goed en vergunningsvrij alternatief te hebben. De hoop is dat nadat het vergunningstraject bij de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) van Noord-Holland is doorlopen ‘Wandelen over water’ met Pinksteren 2019 gewoon weer kan plaatsvinden.

Dobberen door het Guisveld

Dit jaar kan je tegen het voordelige tarief van €3,00 p.p. (vanaf 3 jaar) een twee uur durende vaartocht boeken op de website van Staatsbosbeheer. We zullen met meerdere boten gaan varen, waardoor we het gelukkig alsnog voor veel mensen mogelijk kunnen maken om mee te varen. Onder begeleiding van een gids kun je dit jaar dus dobberen je door het natuurgebied het Guisveld! De vaarexcursie leidt je langs de graslanden waar je de verschillende weidevogels, zoals de grutto en de kievit van zeer dichtbij kunt spotten. Daarna varen we naar de rietlanden en spot je misschien wel één van de vele soorten rietvogels, zoals de blauwborst, baardmannetje of misschien zelfs de roerdomp. Als je goed luistert, kun je ze in ieder geval horen.

Uiteindelijk eindigt de vaartocht op het terrein van voetbalvereniging Saenden waar de Vogelwacht Zaanstreek al je vragen over de vogels die je onderweg tegen bent gekomen kan beantwoorden. Ook zal op beide dagen het Natuur en Milieu Educatiecentrum Zaanstreek weer aanwezig zijn, waar de kinderen waterbeestjes kunnen vangen. Het zal er sowieso leuk zijn voor kinderen, want ze kunnen er ook een insectenhotel knutselen. Tip: de activiteiten op het terrein van Saenden zijn voor iedereen gratis te bezoeken, ook als je geen vaarexcursie hebt geboekt.

De start van de vaartocht is achter het NS-station Wormerveer. Op zondag 20 mei starten we al om 6.00 uur in de ochtend met de eerste vaartocht. Rond dit tijdstip waan je je door één van de stilste gebieden van de Zaanstreek. Op maandag 21 mei start de eerste vaartocht om 9.00 uur. De laatste boot vertrekt uiterlijk om 15.00 uur.

Reserveren

Reserveer snel een plek op één van de boten via: www.staatsbosbeheer.nl/pinksterenguisveld. Vol is vol. Deelname is €3,00 p.p. (vanaf 3 jaar en geen restitutie mogelijk) en honden zijn niet toegestaan.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog