www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

De Stelling van Amsterdam

19 mei 2018 Boswachter Inga Tessel in Noord-Holland
Vuurtoreneiland

Vuurtoreneiland

De Stelling van Amsterdam is een verdedigingslinie rondom Amsterdam. Deze is aangelegd tussen 1880 en 1914, vlak voor de Eerste Wereldoorlog. Het idee was om de stad Amsterdam te verdedigen door het te omringen met water, zodat de vijand op afstand bleef. De weilanden van Waterland moesten dan het voedsel leveren aan Amsterdam en de polder de Zeevang en de Beemster zouden onder water worden gezet.

Maar de tijd haalde het verdedigingswerk in! De ontwikkeling van de wapenmunitie ging zo snel dat al kort na de aanleg deze manier van verdedigen nogal verouderd was. De Stelling is dan ook nooit gebruikt om Amsterdam daadwerkelijk te verdedigen.

Nu liggen de forten als overblijfselen van deze geschiedenis in het open landschap. Fort bij Edam is zo’n fort dat zeker de moeite waard is om te bekijken. Zo bevinden er zich hier meer dan 180 soorten planten en dieren, omdat het vele zand dat gebruikt is voor de aanleg deze bijzondere omstandigheden creëert. Elke woensdag en vaak op zondag is het fort open. De groep vrijwilligers geven er rondleidingen en onderhouden ook het fort. Bezoek de website voor de actuele openstellingen en informatie: www.fortbijedam.nl.

Vlakbij Durgerdam in het buiten-IJ ligt het Vuurtoreneiland. Dit forteiland is ook een onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het is alleen te bereiken met een historische boot die vertrekt vanaf het Centraal Station in Amsterdam. Het fort is volledig gerestaureerd en er is een restaurant op gevestigd. Het is een unieke ervaring dit eiland te mogen bezoeken. Je kunt er niet alleen eten, maar een aantal keer per jaar zijn er ook excursies. Zo ga ik op 28 juli als boswachter mee en vertel ik van alles over de aanwezige natuur op en rond het eiland. Het boeken van een unieke tocht naar dit eiland kan via: www.vuurtoreneiland.nl of www.move-amsterdam.nl. Wellicht dus een keer tot ziens aan boord!

Deze blog is ook gepubliceerd als column in het Waterlands Weekblad.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog