www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Vlinders op het Fort bij Edam

8 augustus 2019 Boswachter Inga Tessel in Noord-Holland

© Zuid-Hollands landschap. Fotograaf: Ron Stevense - Het icarusblauwtje

Op woensdag 21 augustus sta ik bij het Fort bij Edam om samen met kinderen te kijken wat voor vlinders er voorkomen. Augustus is namelijk een goede ‘vlindermaand’. Het is wel te hopen dat het droog en windstil is, want daar houden vlinders van. De vlinders zijn op zoek naar nectar van de planten op het fort. Er zijn juist nu veel vlinders omdat de rupsen van dit voorjaar ondertussen zijn verpopt. De pas uitgekomen vlinders zoeken ook weer plekken om hun eieren af te zetten.

Een stukje duin op het fort

Ik heb zelf twee vlinderstruiken in mijn tuin waarop de vlinders nu zitten. In iedere tuin met bloemen kunt je van ze genieten. De vlinderstruik kan je niet vinden op het fort. Wel allerlei andere planten die op een zandgrond kunnen groeien. Voor de aanleg van het fort was er veel zand nodig. Daarom kom je andere planten op het fort tegen dan in de omgeving die uit veengrond bestaat. Het fort lijkt wel een beetje op een stukje duingebied.

Zo groeien er onder andere verschillende klavers op het fort. En daar houdt het icarusblauwtje van. Dit is een mooi, klein blauw vlindertje die we op het fort zeker tegen kunnen komen. Daarnaast zijn er ook veel vlinders te vinden met de kleuren oranje, wit en zwart. Twee daarvan zijn de distelvlinder en de atalanta. Dit zijn zogenaamde trekvlinders die dit voorjaar vanuit het zuiden zijn komen vliegen. Nu willen ze hier weer eitjes afzetten voor de generatie die dit najaar weer naar het zuiden trekt. Als ze dan in Spanje aankomen moeten ze zorgen voor een volgende generatie. Daarbij zetten ze hun eieren vaak af op de brandnetel. Ook de kleine vos, het landkaartje en de dagpauwoog zetten hun eieren op brandnetels af. Zonder brandnetels dus geen van deze vlinders!

Herken de vlinder

Er zijn nog veel meer soorten vlinders te vinden in Nederland. Bij de Vlinderstichting kun je een herkenningskaart te downloaden (www.vlinderstichting.nl/herkenningskaart). Erg leuk om ook in je eigen tuin uit te proberen. En wil je onder begeleiding je herkenningsvaardigheden testen? Ik sta dus op woensdag 21 augustus van 11 tot 15 uur op het fort om je hierbij te helpen en te vertellen over vlinders. Deze dag is ook vooral voor kinderen bedoeld, die zelf vlinders mogen proberen te vangen. Natuurlijk zijn de ouders ook welkom. Kijk voor meer informatie op: www.fortbijedam.nl.

Nog meer rondvliegende dieren

En wist je dat er eigenlijk nog veel meer rond het fort het vliegt? Op vrijdag 20 september is er een mogelijkheid om met een unieke vleermuizenexcursie mee te gaan. Bij deze excursie gaan we in de schemering vleermuizen proberen te zoeken. Bij ontvangst krijg je soep en brood in het fort. Lijkt je dit leuk? Schrijf je alvast in via: tinyurl.com/y2yk6hbw.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog