www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Wat de boswachter niet kent, dat (w)eet ie niet…

15 maart 2018 Boswachter Jamie Jenner in Noord-Holland
voedselbos

Staatsbosbeheer en Stichting Voedselbosbouw Nederland werken samen aan de aanleg van een voedselbos in de Houtrak.

Een salade met lindeblad, met zaden van de iep en bloemtoppen van de gewone berenklauw, paddenstoelen met een compote van verschillende bessen. Zou jij het proeven?

De Houtrak

In samenwerking met onder andere Staatsbosbeheer, Stichting Voedselbosbouw Nederland en drie landelijke ministeries is er groen licht gegeven voor de start van het Voedselbos Houtrak. Dit voedselbos is een onderdeel van een aantal pilot projecten die behoren tot het samenwerkingsverband ‘Green Deal Voedselbossen’. Een ‘Green Deal’ ondersteunt landelijke initiatieven en ontwikkelingen naar een duurzame samenleving.

De Houtrak is een natuurgebied van bijna 300 hectare aan het Noordzeekanaal, naast de haven van Amsterdam. Het is een verrassend rijk, gevarieerd en waardevol natuurgebied en een belangrijke schakel tussen de omliggende natuur- en recreatiegebieden. Staatsbosbeheer voert hier de komende jaren verschillende werkzaamheden uit, waar dit voedselbos een onderdeel van is.

Een bos om van te eten

Een bos heeft vele functies. Even ontspannen, een frisse neus halen of genieten van de natuur. We sporten en wandelen er, al dan niet met hond. Soms staan we even stil om te genieten van een eekhoorn, vos, buizerd of geurende bloemen die hier hun thuis hebben. Vaak zijn dit algemene soorten, maar soms ook bijzondere soorten die uniek zijn voor de Nederlands natuur. Daarbij geeft een bos ons ook hout voor energie, papier of om te gebruiken in de bouw.

Maar wat minder bekend is, is dat we ook uit het bos kunnen eten. Naast een enkele paddenstoel of een bosbes of braam houdt onze kennis vaak op. We weten niet zo veel meer over de eetbare planten die in de Nederlandse natuur groeien. Terwijl onze boomgaarden en landbouwvelden vol staan met soorten die hun oorsprong hebben in deze natuur. Wortels, bladeren, zaden en vruchten zijn vaak allemaal bruikbaar. Er is een nog hele nieuwe wereld te ontdekken.

Wat is een voedselbos?

Wat is een voedselbos? De naam zegt het eigenlijk al; een bos vol bomen en struiken die eetbaar zijn voor mens en dier. Walnoten, tamme kastanje, meidoorn, wilde rozen, moerbei, wilde appels, vlieren, lindes, de iep of wilde kers zijn allen (deels) eetbaar. Deze soorten komen onder andere uit Nederland of vergelijkbare klimaatzones in Azië of Amerika.

Een jong voedselbos heeft wel enkele jaren nodig om zich te ontwikkelen, voordat er pas letterlijk de vruchten ervan kunnen worden geplukt. Het idee is om te oogsten zonder te zaaien, schoffelen, mesten of bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Er wordt gebruik gemaakt van het ecosysteem van het bos om het duurzaam te laten voortbestaan. Insecten, kleine zoogdieren, vogels en amfibieën dragen hun steentje bij en zorgen voor plaagbeheer en bestuiving. Reden dus om niet alles te oogsten, maar de balans van het ecosysteem te hanteren en daarom dus ook wat voor de dieren over te laten.

Meehelpen?

Een werkgroep van actieve vrijwilligers gaat met hulp van de Stichting Voedselbosbouw Nederland het voedselbos in de Houtrak opzetten en beheren. Zij hebben de kennis over de eetbare – en voor de mens soms ook oneetbare – soorten die er staan, gaan onderzoek doen en geven straks excursies en proeverijen. Op verschillende momenten in het jaar wordt er geoogst voor eigen gebruik of verkoop aan restaurants. Met professionele koks wordt er gekeken welke producten op hun menukaart een plek kunnen krijgen. Zo wordt het voedsel op een duurzame manier uit het landschap geteeld en gebruikt.

Wil je meehelpen, even de handen uit de mouwen en samen met de werkgroep aan de slag? Meld je dan aan via mail@fekkeslandschap.nl. Op vrijdag 24 en zaterdag 25 maart zijn de eerste plantdagen. Tussen 10 en 16 uur kun je samen met vrienden, familie of gewoon in je eentje bomen komen planten voor dit voedselbos. In het najaar volgen nieuwe plantdagen, dus een andere keer meehelpen kan natuurlijk ook! Zo kun je bijdragen aan een mooie groene omgeving waarin je later kunt wandelen of net als de boswachter kan proeven van alle producten en gerechten. Want wat de boswachter niet kent… dat proeft ie.

Meer informatie over voedselbossen, kijk op: www.voedselbosbouw.org
Meer informatie over de plantdag of een nieuwsbrief ontvangen, kijk dan op: www.permacultuurcentrum.nl/PC-houtrak-1.html
Meer informatie over de Houtrak, kijk op: www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/houtrak

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog