www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Vroege vleermuis weer naar bed gebracht

30 maart 2018 Boswachter Robbie Harren in Noord-Holland

Vorig jaar rond deze tijd liep ik met een boomklem, spuitbus, vleermuissjabloon en een halve papierwinkel door Elswout om vleermuisverblijven te inventariseren en te markeren met een ´batmark´. Weken door weer en wind door de bossen van Elswout gestruind, honderden vleermuisverblijven bezocht, en niet één vleermuis gezien… Tot nu!

Vleermuis op het pad

Een bezoeker kwam enige tijd geleden naar mij toe met de melding dat er een vleermuis op het pad langs de Kleine vijver lag, ze hadden het vliegende zoogdiertje langs het pad gelegd. Rondom de Kleine vijver zitten tal van vleermuisverblijven verborgen in de holtes van bomen, de bosranden en vijver zijn een perfecte locatie voor de vleermuizen om uit te vliegen voor de jacht. De Rosse vleermuis staat bekend als één van de grotere vleermuizensoorten in Nederland, de Rosse vleermuis word ook wel de vroegvlieger genoemd omdat ze vaak voor zonsondergang uitvliegen. Dit gevonden exemplaar was echter veel te vroeg wakker geworden uit zijn winterslaap.

Gezien de drukke locatie en het mooie weer die dag was het beter om een rustig plekje te zoeken. Na overleg met de ecoloog ging ik op pad met een theedoek, doosje en handschoenen om de verstekeling naar een nieuwe verblijfplaats te vervoeren. Eenmaal aangekomen op de nieuwe locatie heb ik de vleermuis tegen de stam van een eik geplaatst, in het zonnetje zodat de vleermuis zich kan laten opwarmen om vervolgens op eigen kracht naar het nest te kruipen. De volgende ochtend ging ik kijken en de vleermuis was weg, hopelijk heeft hij zijn nieuwe slaapplek gevonden om na zijn verstoorde winterrust weer in slaap te komen.

Waarom de Rosse vleermuis op het pad lag is niet duidelijk, gezien het mooie weer van die dag kan het zijn dat de vleermuis dacht dat het al tijd was om uit de winterslaap te komen. Het kan ook zijn dat de vleermuis door een ander dier uit zijn nest is verdreven, bv door een vogel die een nestlocatie nodig heeft en de bewoner(s) van de boomholte eruit heeft gezet. Een andere mogelijkheid zijn de naweeën van de storm van half januari, deze storm heeft o.a. flinke schade veroorzaakt aan de vleermuisverblijven. In totaal zijn er 18 vleermuisbomen beschadigd of omgevallen, 13 bomen waarvan het vermoeden bestaat dat ze nesten hebben (de zogenaamde potentiële verblijven), en 5 bomen waarvan bekend is dat ze nesten hebben.

Al met al was het een spannende dag voor de vleermuis en voor mij, ik had van de gelegenheid gebruik gemaakt op tig foto’s te maken van de Rosse vleermuis voor de archieven!

 

 

 

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

  • Huub Schous
    1 april 2018 om 22:03

    Mooi beeldmateriaal Robbie!
    Groeten,
    Huub.

  • Ida Lichthart
    30 maart 2018 om 21:27

    Mooi verhaal over een bijzonder diertje!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog