www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Recordaantal bezoekers tijdens Wandelen over water

8 juni 2017 Boswachter Jamie Jenner in Noord-Holland

Filmpje gemaakt door Hans Jelles op 4 juni tijdens ‘Wandelen over water’ 2017 in het Guisveld. 

Veel aandacht

Afgelopen zondag en maandag was het dan zover: Wandelen over water 2017! En wat waren het twee fantastisch mooie dagen. Meerdere factoren hebben hier invloed op gehad. Het was namelijk prachtig wandelweer; droog, zon en niet te warm. Dit verleidde veel mensen om een dagje te komen wandelen in het Guisveld. Niet alleen het weer, maar ook de aandacht in het tv-programma Binnenstebuiten heeft meegeholpen aan een hoge opkomst. Zo waren er veel nieuwe bezoekers uit heel het land gekomen. Ook was er een heuse ‘Instameet’ de week ervoor. Uitgenodigde Instagrammers mochten een privéwandeling maken en maakten daarbij prachtige foto’s. Dit gaf in de aanloop naar het evenement nog eens een extra online boost. Alles bij elkaar heeft voor een recordaantal bezoekers gezorgd. In voorgaande jaren kwamen er gemiddeld zo’n 2000 bezoekers op het evenement af.

Foto's Instameet
Foto’s gemaakt tijdens de Instameet. Deze zijn te zien op Instagram onder #staatsbosbeheer_instameet.

Over water

‘Wandelen over water’ is een uniek jaarlijks evenement georganiseerd door het team Staatsbosbeheer Veenweiden in het Guisveld. Slechts twee dagen per jaar mogen bezoekers over het speciaal gemaaide pad in het veenweidegebied komen en lopen daarbij over water. Daarnaast stond ook dit jaar traditiegetrouw de Vogelwacht Zaanstreek halverwege de route om iedereen een uitleg te geven over de bijzondere vogels die voorkomen in dit gebied. En dat ze er zitten bleek maar weer. De zeldzame roerdomp heeft zich namelijk meerdere malen laten zien tijdens het evenement! Klik hier voor een filmpje gemaakt door onze boswachter Paul.

Drukte
Drukte bij het ‘Wandelen over water’ – moment.

Vaartochten

Speciaal dit jaar waren er op beide dagen meerdere gratis vaartochten die geruime tijd van tevoren al waren volgeboekt via de website. Helaas was het niet voor iedereen duidelijk dat de vaartocht halverwege de route vertrok, waardoor ze de vaartocht uiteindelijk niet haalden. Omdat dit de eerste keer was dat deze vaartochten op deze manier werden georganiseerd was het spannend hoe het zou uitpakken. Voor volgend jaar wordt er nu al nagedacht over hoe verwarring kan worden voorkomen.

Gelukkig vonden de bezoekers die de vaartocht wel hebben gedaan het erg leuk. Zo konden zij vanaf het water de verschillende soorten weidevogels spotten onder begeleiding van een ervaren gids.

Van alles te doen

Voor de bezoekers die geen vaartocht hadden geboekt bleef er gelukkig nog genoeg over om te doen. Tijdens het evenement leren bezoekers namelijk van alles over de unieke planten en dieren in het gebied door de bordjes in het veld te lezen en de puzzel te maken. Daarnaast was er ook een tafel opgesteld met verschillende opgezette dieren die in het gebied voorkomen.

Ook dit jaar was de zondag de dag voor de vogelaars en de rustzoekers, die weer met een behoorlijke groep klaarstonden om 06.00 uur in de ochtend om het veld in te mogen gaan. De maandag was weer de kinderdag met extra kinderactiviteiten. Zo konden kinderen bij de medewerkers van het Zaans Natuur en Milieu Centrum  met een schepnetje op zoek naar waterbeestjes. En als de kinderen dan nog niet moe genoeg waren konden ze aan het eind van de wandeling nog met hout dieren in elkaar timmeren. De meest prachtige creaties werden er gemaakt!

Impressie van de kinderactiviteiten tijdens ‘Wandelen over water’.

Tot volgend jaar

Ondanks de drukte ontvingen we vrijwel alleen maar positieve berichten. Sommige bezoekers zijn gevraagd om een evaluatie in te vullen. Met de evaluaties kunnen er weer verbeteringen worden toegepast om er volgend jaar weer zo’n geslaagd evenement van te maken. Als team Staatsbosbeheer Veenweiden en vrijwilligers kijken we voldaan terug op een fantastisch evenement.

Hopelijk tot volgend jaar weer met Pinksteren!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog