www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Werkzaamheden Diemerbos liggen tijdelijk stil door te natte bodem

21 september 2017 Boswachter Louwra Postma in Noord-Holland

De werkzaamheden in het Diemerbos zijn tijdelijk stil gelegd, omdat de bodem erg nat is. Hierdoor kunnen de machines het gebied niet meer in. Het grootste deel van de werkzaamheden, het verwijderen van slechte bomen, is inmiddels uitgevoerd. De laatste bomen dienen echter nog te worden weggehaald en de houtstapels zullen later worden opgeruimd. Zodra de weersomstandigheden het toelaten, zullen de werkzaamheden weer worden opgepakt.

Natte bodem

Het Diemerbos heeft een veenbodem, die van zichzelf al erg nat is. Daarom werd er voor het zagen van de bomen gebruik gemaakt van een machine met rupsbanden, omdat die niet wegzakt in de bodem. Echter, door de vele regen die de afgelopen weken is gevallen is de grondwaterstand nog eens extra verhoogd. De zaagmachine kan daarom niet overal het gebied meer in, omdat dit teveel schade zou opleveren aan het terrein.
De gezaagde stammen liggen opgeslagen op grote stapels totdat ze kunnen worden afgevoerd. Hiervoor zullen tracktors worden gebruikt, die momenteel ook weg zouden zakken in de bodem. Het is daarom nu eerst wachten op goed weer, waardoor de grondwaterstand daalt.

Veiligheid en toegankelijkheid

De abelen bij de hoofdentree en bijna alle zieke en dode essen zijn gelukkig inmiddels weggehaald. Een aantal populieren in en rond het speelbos staan er echter nog en zullen later worden weggehaald, omdat het gebied dit momenteel niet toelaat. Je kunt het bos gewoon bezoeken, maar we adviseren om overal, ook in het speelbos, op de paden te blijven.
De houtstapels liggen op verschillende plekken in het bos en zullen later worden afgevoerd. Voor de veiligheid verzoeken wij iedereen om ruime afstand te houden van deze stapels en er niet op te klimmen.

Herstel paden en herplanting

De schade aan de paden die is ontstaan door de werkzaamheden zal hersteld worden wanneer alle zaag- en opruimwerkzaamheden achter de rug zijn. De verwachting is dat eind 2017 en 2018 de herplanting van verschillende boom- en struiksoorten zal plaatsvinden.

Meer informatie over de werkzaamheden vind je hier.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog