www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Witte vogels met lange poten in de polder Zeevang

29 september 2016 Boswachter Inga Tessel in Noord-Holland

Als ik nu door het poldergebied de Zeevang rij zie ik regelmatig witte vogels met lange poten langs de waterkant staan. Als je goed kijkt zie je dat ze niet allemaal hetzelfde zijn. Er komen in de Zeevang twee verschillende prachtige grote witte vogels voor die het beiden goed doen in Nederland. 

Tekeningen van een groep zilverreigers en lepelaars, gemaakt door Jos Zwarts

Tekeningen van een groep zilverreigers en lepelaars, gemaakt door Jos Zwarts

De lepelaar

In augustus bivakkeerde vlakbij Kwadijk een groep van een stuk of 24 vogels. Na goed bestuderen kon ik de snavels zien van de vogels. Een aparte vorm die lijkt op een lepel. Deze vogelsoort wordt daarom lepelaar genoemd. Lepelaars broeden niet in de Zeevang, maar wel op andere plaatsen in de provincie Noord-Holland. Enkele plaatsen zijn bijvoorbeeld bij de vooroevers bij Wervershoof of bij de Balgzand bij Den Helder. Ze broeden zelfs op de Hoeckselingdam bij Durgerdam buiten het IJ. De lepelaars zie je regelmatig in het zomerhalfjaar in de boerenslootjes. Met een zevende heen en weer beweging zijn ze op zoek naar beestjes in het water. Zo hebben ze een voorkeur voor stekelbaarsjes. Binnenkort vertrekken ook de lepelaars naar West-Afrika voor de overwintering.

De lepelaar

Een lepelaar met zijn mooie lepelvormige snavel

De zilverreiger

De andere witte vogel is de zilverreiger. De naam geeft nog wel eens verwarring. De vogel is echt spierwit. Ook deze vogel vist zijn eten bij elkaar in de boerenslootjes. Maar ook een kikker of een muis zal deze vogel niet laten lopen. Zijn snavel is juist puntig en geel.

De grote zilverreiger broedt vooral in de Oostvaardersplassen. Daar broeden ze succesvol en buiten de broedtijd komen ze ook in een groot deel van Noord-Holland voor. Deze vogel is in de winter goed zichtbaar vanaf de weg. Behalve als het sneeuwt, dan heeft de vogel een goede schutskleur.

Een zilverreiger met in zijn puntige snavel een visje 

Kom je eens langs de Zeevang, kijk dan goed om je heen en probeer die prachtige (witte) vogels eens te herkennen!

reageren

geef een reactie

  • Frans van Riel
    14 januari 2018 om 03:12

    wat een prachtige informatie geven jullie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog