www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Warmte in de Oostvaardersplassen

24 juli 2019 Boswachter Mikal in Oostvaardersplassen

Het is warm, heel warm. In heel Nederland zijn hitteplannen actief. Maar hoe gaan de dieren in de Oostvaardersplassen met de warmte om en hoe gaat het met de dieren in de vangweide? In dit blog wil ik je met een fotoverslag met foto's die ik gisteren en vandaag gemaakt heb de huidige situatie in de Oostvaardersplassen laten zien.

Zoals je in mijn laatste blog hebt kunnen lezen is de verplaatsing van de konikpaarden naar Wit-Rusland helaas nog even uitgesteld. Dit betekent dat we in deze warme periode de dieren die daar aanwezig zijn extra in de gaten houden. We zijn dagelijks aanwezig om te monitoren en ook dierenartsen houden de paarden goed in de gaten. Er staat op de vlakte eigenlijk altijd een verkoelende wind en daarnaast zoeken de paarden af en toe verkoeling bij de poelen die aanwezig zijn. We zorgen ervoor dat deze poelen goed gevuld zijn. Sinds enkele weken staan extra drinkbakken van 1000 liter in de weides. Daarnaast zorgen we voor ruim voldoende en goed en fris hooi. Hiermee volgen we het advies van handhavers van de NVWA op. Gisteren hebben zij nog een onaangekondigde controle uitgevoerd in de vangweide. Het was op dat moment boven de 30 °C. Ze wezen er op deze dagen extra waakzaam te zijn op voldoende drinkwater en concludeerden dat de paarden er rustig bij staan en hun natuurlijke gedrag vertonen.

Dagelijks worden de waterpoelen in de vangweides gecontroleerd door de boswachters en als dat nodig is bijgevuld.
Vanmorgen zijn in alle weides weer nieuwe balen met hooi geplaatst.

Vandaag en gisteren ben ik lang in het veld geweest om te monitoren. De meeste dieren bevinden zich op de vlakte, sommigen rondom poelen in het gebied anderen staan te grazen in het gebied. Het is mooi om te zien hoe de dieren zich aanpassen aan de situatie. Er heerst rust en de dieren bewegen niet meer dan nodig.

Heckrunderen zoeken tussen het grazen door verkoeling in de poelen. Ook de edelherten waren hier vanmorgen aanwezig, zoals je op de achtergrond kunt zien. Alvast een voorproefje op de bronsttijd.
Ook de edelherten vinden verkoeling bij de poelen in het gebied.
Edelherten vinden verkoeling bij de poelen in het gebied.
Er zijn nog steeds enkele brandganzen aanwezig in het gebied.
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog