www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Belangstelling voor insecten?

11 april 2014 rivierengebied in Rivierengebied

De insecten werkgroep, onderdeel van de Flora en Faunawrkgroep Gelderse Poort, is een actieve groep enthousiaste mensen die o.a. naast het inventariseren ook excursies verzorgen in de verschillende gebieden van de Gelderse Poort. Wellicht heeft u belangstelling of bent u nieuwsgierig lees dan vooral verder.

Het Programma van de Insectenwerkgroep 2014.

Zaterdag 14 juni – Libellenexcursie witsnuiten in de polder (Millingerwaard) (Douwe/Peter). Sinds vorig jaar lijkt het erop dat witsnuitlibellen zich voortplanten in het rivierengebied. Wie had dat 10 jaar geleden gedacht?! Om het te bevestigen gaan we deze dag zoeken in de Millingerwaard, waar vorig jaar een huidje is gevonden. Om welke soort gaat het? Als de tijd het toe laat gaan we ook zoeken aan de voet van de stuwwal, waar afgelopen jaar eveneens voortplantende gevlekte witsnuitlibellen zijn gezien. Starttijd en plaats: 11:00 uur Wilderniscafe Kekerdom. Geef je op via verhipsel@gmail.com voor het geval het weer tegen zit en het onderzoek niet doorgaat.

Juli 2014 – Zoeken naar de Zuidelijke heidelibel/larvenhuidjes in de Staartjeswaard. Vorig jaar, in 2013, waren hier van deze soort veel copula’s te zien. Ook is er eiafzet waargenomen. We zijn dus heel erg benieuwd of de soort dit jaar ook weer te zien is op die plek. Indien ja, willen we, wanneer de eerste waarneming gedaan wordt, een larvenhuidjes-zoekactie organiseren. Wil je meedoen? Geef je op via peter.hoppenbrouwers(at)planet.nl, je ontvangt dan een mailtje wanneer het zover is.

juni-juli 2014 – Simultaantelling: Zoek de rombout. In 2011 en 2012 heeft de FFWG succesvol de verspreiding van de boomkrekel in het rivierengebied kaart gebracht. Dit keer gaan we de truc herhalen met de rivierrombout. De rivierrombout is typische soort van de Gelderse Poort. Helaas wordt er de laatste jaren weinig naar deze soort gekeken waardoor het onduidelijk is hoe het er voor staat. Mogelijk hebben exotische vissoorten als de zwartbekgrondel een sterk negatieve invloed op deze karakteristieke soort. Gericht zoeken door een enkeling levert meestal weinig op door de korte en lastig te voorspellen uitsluipperiode. Daarom vragen we om de inzet van een zo groot mogelijk aantal mensen. Zodra de redelijke aantallen huidjes of de libellen gezien, wordt een bericht rondgestuurd zodat er in een korte periode zoveel mogelijk mensen kunnen gaan zoeken. Wil je meedoen? Geef je op via Verhipsel@gmail.com en laat weten welk gebied je graag wilt tellen.

23 Augustus 2014 – Libellen en sprinkhanenexcursie Rosandepolder. Komend jaar gaan delen van de moerasvegetatie in de Rosandse Polder op de schop. De verlanding wordt deels teruggezet om plaats te maken voor waterplanten zoals krabbescheer. Dat zal waarschijnlijk ook gevolgen hebben voor de libellen in dit gebied. Om de verschuivingen in de libellenfauna te kunnen volgen gaan we op deze excursie die uitgangssituatie nog eens goed in beeld brengen. De sprinkhanenfauna van dit gebied is eveneens onder bemonsterd, daarom kijken we daar ook naar opzoek. Starttijd en plaats: 10:00 uur Kerk Oud-Zevenaar. Geef je op via verhipsel@gmail.com voor het geval het weer tegen zit en het onderzoek niet doorgaat.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog