www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Nevengeul Klompenwaard stroomt!

22 december 2016 rivierengebied in Rivierengebied
Verwijderen drempel nevengeul Klompenwaard

Sinds eind november 2016 stroomt de nevengeul in de Klompenwaard weer mee met de Waal. De nevengeul is uitgebaggerd en de drempel van de instroomopening is verlaagd. Nu kan hij bijna het hele jaar meestromen met de rivier. Hierdoor ontstaat er een waar paradijs voor vissen, weekdieren en insecten.

Werkzaamheden
Vanaf begin september 2016 heeft aannemer Hakkers uit Werkendam in de Klompenwaard gewerkt aan de realisatie van een inlaatconstructie met een brug en het uitbaggeren van de nevengeul en instroomopening.

Beeldverslag
Hieronder een beeldverslag van de uitvoeringswerkzaamheden vanaf half augustus tot begin december 2016.

Klaar!
Op donderdag 8 december 2016 zijn de werkzaamheden onder het genot van een drankje op de brug afgerond binnen de gestelde uitvoeringstermijn. Hierbij waren de betrokken medewerkers van aannemer Hakkers, de directievoerder Royal HaskoningDHV, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer. Wij zijn blij met het eindresultaat in het terrein en bedanken iedereen voor de constructieve en prettige samenwerking.

img_3311

Miriam Leferink
Omgevingsmanager KRW Klompenwaard
Afdeling projecten Staatsbosbeheer

 

reageren

geef een reactie

 • Johan Thissen
  26 december 2016 om 09:08

  Is dit een maatregel vanwege waterberging of vanwege natuur ? De weinig meestromende nevengeul had een bijzondere flora.

  • Boswachter Thijmen van Heerde
   12 januari 2017 om 11:40

   Beste Johan, De maatregel is genomen om flora en fauna nog meer kansen te geven. Het gaat hier om een Kader Richtlijn Water project. De geul stroomde 30 dagen per jaar mee met de Waal en gaat in de toekomst ongeveer 300 dagen mee stromen. Er zijn bomen in de geul gelegd om meet dynamiek en schuilgelegenheid te creeeren.

   Ik hoop je vraag zo voldoende te hebben beantwoord.

   Groet,

   Thijmen van Heerde
   Boswachter Publiek Gelderse Poort

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog