www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Hoera, het eerste veulen is geboren!

24 januari 2017 Boswachter Dianne Renders in Rivierengebied

Konikpaard met veulen, foto: Tanja Bode

Op zondag 22 januari is bij de konikpaarden in het natuurgebied het Munnikenland, rondom Slot Loevestein, het eerste veulen geboren. En dat is uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar!

Vroege veulens
Dit bericht kreeg ik van Tanja de Bode. Zij beheert de kuddes konikpaarden van FREE Nature in ons natuurgebied het Munnikenland in de Bommelerwaard. De meeste veulens worden geboren in april en mei. Dan groeit het gras volop en kunnen de merries ruim voldoende voedingsstoffen doorgeven aan hun kroost. In deze tijd is dat wel anders. Want hoewel er genoeg te eten is, is het wintervoedsel van mindere kwaliteit dan het rijke voorjaarsgras. Dat betekent dat de dieren in de winter hun vetreserves aanspreken om toch voldoende energie te hebben. Voor de moeder van het pasgeboren veulentje, is het nu extra zwaar. Zij zal daarom meer vet verliezen dan de meeste grazers. En dat zorgt ervoor dat ze minder snel weer vruchtbaar wordt. Zo kan het zomaar zijn dat haar volgende veulentje wel in de goede tijd geboren wordt. Dat heeft de natuur mooi geregeld!

Stevige wintervacht
En ook het veulen zelf kwam goed voorbereid ter wereld. In tegenstelling tot de voorjaarsveulens, krijgen winterveulens al voor de geboorte een stevige wintervacht mee. Zo kunnen ze de kou trotseren. En verder is daar zeer regelmatig een slok warme melk van moeder. Want zolang het goed gaat met moeder, krijgt het veulen niet zoveel mee van de slechte wintersituatie. En de moeder, die houden we de komende periode extra goed in de gaten. Want afvallen is gezond voor grote grazers, maar niet te snel en niet te veel. Zo nodig worden de dieren bijgevoerd.

Dianne Renders
Boswachter Staatsbosbeheer

 

Tekst en foto’s: Tanja de Bode – FREE Nature

Konik paarden

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog