www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Daar is de Sleedoorn!

24 maart 2017 Boswachter Erik de Bruijn in Rivierengebied

Dankzij de eerste zonnige dagen in maart zullen de knoppen van de Sleedoorn massaal open knappen! Inmiddels is dat volop aan de gang. Over grote delen van De Gelderse poort is een prachtig witte bloemendeken gevallen. De bloemen van de Sleedoorn zijn de eerste die aan het einde van de winter op grote schaal bloeien. Na de bloei komen pas de bladeren. De bloemen aan de bladloze struiken komen daardoor nog meer tot hun recht.

 De Sleedoorn is een echte pionier en komt veel voor in de uiterwaarden van de Gelderse Poort, in struwelen, heggen en bosranden. Als eerste (massale) bloeier van het jaar is hij van groot belang voor vele insectensoorten.

Mij geven ze elk jaar weer goede hoop en goede zin. De lente komt eraan! Hoe prachtig de herfststormen en de echte winterse dagen ook zijn, ik geniet elk jaar het meest van de eerste mooie lentedagen. Weer zonder jas naar buiten, uit de wind in het zonnetje zitten en genieten van het ontluiken van de natuur. Het terugkeren van de Tjiftjaf en de beginnende bloei van de sleedoorn zijn van dat alles de grote boodschapper dus houdt hen in de gaten en geniet!

 Alvast een fijne lente toegewenst,

Erik de Bruijn

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog