www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

3 wintert(r)ips voor kids!!

9 januari 2019 Boswachter Tim Hogenbosch in Rivierengebied

Toffe dingen die je deze winter MOET doen als kind én als ouder. Het kost je verder niets, behalve heel veel plezier en dus gelukkige kinderen. Wie wil dat nou niet?

Ieder seizoen zijn er toffe dingen te doen in de natuur. Voor jong én oud. Aangezien ik nu eenmaal een boswachter ben die begaan is met de jeugd, hier wat toffe t(r)ips voor KIDS (ik haat dit woord, maar het rijmt nu eenmaal).

Tip 1

Ik deed vroeger niets liever dan urenlang lekker struinen door de uiterwaarden in de Ooijpolder of de uiterwaarden bij Beuningen. Bepakt en bezakt, met verrekijker, vogelgids en notitieblok, ging ik met mijn beste vriend op pad. Meestal op zoek naar vogels. Naast heel veel toffe vogels kwam je er nog veel meer andere bijzondere dingen tegen. Struinend door de nogal zware klei, vonden we stukjes geschiedenis als: kogels uit de Tweede Wereldoorlog, maar vonden we ook eens een helm van een Duitse soldaat.

Het mooiste is dat je in dit gebied gewoon van de paden af mag (psssstt!! je mag er zelfs ’s avonds rondlopen als het donker is) en je dus op zoek kan naar de meest epische dingen. Misschien kom je wel een oude bunker tegen, of konikpaarden en misschien, heel misschien zie je nog wel een bever.

Bevervraat
Bevervraat

Benodigdheden: Neem een goede rugzak mee, goede wandelschoenen (geen laarzen, want die verlies je in de klei. Ik kan het weten;)), trek een oude broek aan of een nieuwe, droge sokken, verrekijker en een schriftje om al je avonturen in op te schrijven.

Tip 2

Tsja! Eigenlijk mijn nummer 1 tip: er liggen plassen in de bossen. Dé uitgelezen kans om naast een leuke wandeling door het bos, eens even lekker, met een mega hoge, superharde aanloop… in plassen te STAMPEN. Maar dan ook écht stampen. ZO hard, dat je neusgaten vol zitten met modder.

Benodigdheden: Schoenen waar je een goede aanloop mee kunt nemen (geen laarzen) en waar je goed mee kunt springen. Eventueel kun je zelf een soort van springveren onder je schoenen monteren.

Linkje:
Plassen stampen. Zo doe je dat:)

Tip 3

Dit is al een beetje een vooruitlopend naar eind januari maaaaaar… het gaat misschien vriezen. Dan wordt het eindelijk écht winter. JEUJ!!! Met een beetje geluk valt er ook een paar cm (ik hoop 2 meter) sneeuw. Natuurlijk is het dan heel tof om te gaan schaatsen. Sneeuwballen te gooien, sneeuwpoppen te maken.

Maar wat nog leuker is, maar dan dus ook echt heeeeeel leuk: sporen zoeken van dieren in de sneeuw. Je komt er allerlei soorten sporen tegen van: vossen, reeën, eekhoorns, maar ook veel verschillende soorten vogels. Vorig jaar, toen er veel sneeuw was gevallen, ben ik, toen ik in het bos liep, een spoor van een ree achterna gelopen. Als je het spoor uiteindelijk lang genoeg volgt, kom je uiteindelijk het ree misschien wel tegen! Mij is het toen helaas niet gelukt, maar dit jaar ga ik het ZEKER weer proberen.

Vos in de sneeuw
Vos in de sneeuw

Benodigdheden: Sporenboekje (niet van de NS), een schriftje om alles te noteren wat je ziet en goede handschoenen om sneeuwballen mee te maken. Want tussendoor moet je natuurlijk wel sneeuwballen gooien:)

Superveel plezier en ik wil heel graag de foto’s zien als jullie op pad zijn geweest via Twitter: Boswachter Tim of Instagram: Boswachter Tim

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog