www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Hoe word ik een struiner?

28 november 2019 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied
Gelderse Poort

Gelderse Poort

Als je vanaf museum De Bastei richting de Waalkade loopt, onder de Waalbrug door gaat en vervolgens het witte boogbruggetje de Ooijpoort oversteekt, dan kom je in een natuurgebied terecht waar je vrijuit mag rondstruinen. Heerlijk (ver)dwalen door de wilde bloemen en uiterwaarden, in het spoor van Galloways, konikpaarden, bevers, hazen en konijnen. Hoe word je dat nu eigenlijk, een struiner? Bioloog en vrijwilliger Frank Verhoeven geeft 6 tips.

 1. Kleed je als een struiner

Weer of geen weer, struinen in de natuur kan altijd. Op kou kun je je kleden en eenmaal buiten valt het altijd mee. De sfeer van regen en mist is ook beslist de moeite waard. Trek altijd stevige, waterdichte wandelschoenen aan en stop voor de zekerheid je regenjas in je rugzak. Met hoog opgroeiende planten als brandnetels en distels, is een lange broek geen overbodige luxe. Vergeet je fototoestel en verrekijker niet. Je wil in het grasland met de meidoorns wel de putters en roodborsttapijt kunnen spotten. Of de kleine plevier langs de waterkant van de nevengeul, en de ijsvogel of oeverzwaluw in de steile oevers.

 1. Bereid je voor
De Bastei
De Bastei

In de museumwinkel van De Bastei vind je ook het informatiecentrum van Staatsbosbeheer. Hier liggen folders, plattegronden en boeken over het natuurgebied en kunnen vrijwilligers van Staatsbosbeheer je vertellen over de bijzondere riviernatuur vlak bij Nijmegen. Wist je bijvoorbeeld dat er vanaf 1990 in de Stadswaard veel is veranderd onder de noemer ‘Ruimte voor de rivier’? Er is niet alleen spontane natuurontwikkeling, maar er vindt ook gericht beheer plaats. Bijvoorbeeld door de inzet van grazers zoals Galloway-runderen en konikpaarden. We vertellen er graag over.

 1. Gebruik je zintuigen

Je ontdekt en beleeft meer als je met aandacht rondkijkt en al je zintuigen inzet. Kijken lukt ook zonder je ogen te gebruiken. Met je oren en neus kom je een heel eind. Gebruik ook vooral je handen, voeten en wangen om te voelen. Het is een grote aanrader om gewoon eens 20 minuten op een plek stil te staan of te gaan zitten. Spits je oren voor kleine zangvogels, sprinkhanen en vlinders. Ruik de geur van bloeiende planten zoals de watermunt en wilde marjolein. En bestudeer eens aandachtig een koeienvlaai door er met een stokje in te peuren, en je zult ontdekken dat het er barst van het leven.

 1. Vraag de boswachter

Van wie kun je de kunst van het struinen nu beter afkijken? Boswachter Twan Teunissen is onze opperstruiner. Volg hem op social media (@twanteunissen) om te weten waar je vandaag de mooiste seizoensplanten of -dieren tegenkomt. Hij weet precies hoe de Waal er nu bij ligt en hij maakt inspirerende foto’s van flora en fauna. Vragen stellen kan ook live in De Bastei. Elke eerste woensdag van de maand kun je tussen 15 en 17 uur langskomen voor een gezellig praatje met de boswachter. Dat is dit najaar nog op 2 oktober, 6 november en 4 december.

 1. Respecteer de dieren

Struiners en wilde dieren kunnen prima samengaan. Belangrijk is wel dat je afstand houdt (25 meter), niet naar dieren gaat roepen en geen plotselinge bewegingen maakt. Respecteer dat je te gast bent in het leefgebied van wilde kuddes. Het is vaak goed bedoeld, maar geef de dieren geen eten en aai ze niet. Als wilde dieren te vertrouwd raken met mensen, kunnen ze opdringerig worden. Het aanhalen van de dieren en de rommel van de vele strandgasten heeft geleid tot gevaarlijke situaties. Daarom zijn er parallel aan het Waalstrand rasters geplaatst. Het raster heeft klaphekjes, dus struinen kan nog steeds overal.

 1. Ga op struinexcursie
Struinen
Struinen

Samen struinen is nog gezelliger. Op 2 en 16 oktober biedt Staatsbosbeheer nieuwe struinexcursies aan. De wandeling wordt ingeleid in De Bastei, met verhalen over dit natuurgebied dat volop in ontwikkeling is. Daarna loop je samen met deskundige vrijwilligers door de Stadswaard. Een erg leuke en laagdrempelige manier om dit struingebied te leren kennen. Voor alle leeftijden!

 

Wanneer:           1 december en 11 december

Locatie:                Museum De Bastei, Waalkade 83, Nijmegen

Programma:

13:30 uur start inleiding;

13.45 uur vertrek richting Stadswaard;

15:45 uur terug in De Bastei.

Aanmelden:      website Staatsbosbeheer

Kosten:                                €5,-

 

Tekst: Lizanne Croonen, vrijwilliger Gelderse Poort

reageren

geef een reactie

 • Terrie
  15 maart 2020 om 04:44

  Terrie hos fitland Billige Fodboldtrøjer.dk finder du et
  stort udvalg af fodboldtøjog hele fodboldsæt til brørn og voksnevi forhandler fodboldtøj fra de største
  mærker som adidas og nike til Antho

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog