www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Zwerfvuil opruimen langs de Waal

3 augustus 2021 Boswachter Twan Teunissen in Rivierengebied
Zomerhoogwater in de Erlecomse Waard, foto: Lydie van Santen

Zomerhoogwater in de Millingerwaard en Erlecomse Waard, foto: Lydie van Santen

Het hoogwater van vorige maand bracht behalve veel water ook zwerfvuil mee. In Rivierengebied Oost, langs de Waal tussen Millingen aan de Rijn en Druten, is ook het nodige aangespoeld. Inmiddels hebben we grotendeels in beeld waar veel ligt en hoe wat dat samen met Rijkswaterstaat, IVN, collega’s, vrijwilligers en vele anderen gaan opruimen. Hieronder lees je hoe je kunt helpen.

Nu de rivier na het hoogwater weer is gezakt en de oevers droogvallen hebben wij (samen met bewoners en vrijwilligers) eindelijk de kans gehad om in een groot gedeelte van ons werkgebied in beeld te krijgen waar veel afval ligt. Er ligt genoeg, al verschilt het erg per gebied. Sowieso zijn de hoeveelheden afval in vergelijking met de Maas vele malen kleiner.

Opvallend is dat langs de noordoever van de rivier weinig afval ligt. In die gebieden (Klompenwaard, Gendtse Waard, Bemmelse Waard, Oosterhoutse Waard en Loenensche Buitenpolder) ruimen de daar jaarrond actieve vrijwilligers het afval op.

Langs de zuidoever ligt veel meer. Een aantal gebieden ruimen we in eigen beheer op. Op 5 augustus doen we dat bijvoorbeeld met collega’s en vrijwilligers uit Flevoland in de Erlecomse Waard en in een deel van de Millingerwaard.

De Bisonbaai en Stadswaard ruimen de collega’s van Binnenwerk samen met vrijwilligers op. In deze gebieden hebben we bovendien ook hulp van de talloze bezoekers die afval naar de ingangen brengen. In de Stadswaard ondersteunen gemeente Nijmegen en de DAR ons ook in het schoonmaken van de stranden.

In de uiterwaarden tussen Weurt en Beuningen en in de Afferdense en Deestse Waard ligt ook voldoende. We zijn nog aan het bekijken hoe we het daar gaan opruimen in overleg met onder andere Rijkswaterstaat én we hebben hier ook een mooi aanbod van IVN Maas en Waal.

Vuilruimen langs de Maas, foto: Marco van de Burgwal
Vuilruimen langs de Maas, foto: Marco van de Burgwal

 

Helpen?

Bezoekers die als vrijwilliger afval willen opruimen in onze gebieden langs de zuidkant van de Waal tussen Millingen aan de Rijn en Druten mogen dat op eigen initiatief doen. Als het verzamelde afval bij een ingang wordt gezet, halen wij het daar op. De komende weken zullen wij tweemaal per week de gebieden langsgaan om het verzamelde afval op te halen.

Denk bij het opruimen van afval altijd aan je eigen veiligheid: draag handschoenen en raak geen gevaarlijke voorwerpen aan (zoals naalden of lekken olievaten). Je kunt gevaarlijke of grote items per email bij ons melden via geldersepoort@staatsbosbeheer.nl.

En bij deze alvast hartelijk dank aan iedereen die ons helpt bij het opruimen van het hoogwatervuil!

Rivierengebied West

Lees in dit Boswachtersblog meer over vuilruimen in het westelijk rivierengebied.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog