www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Een nieuwe vrijwilligerswerkgroep én een nieuwe hoogstamfruitboomgaard op Landgoed Soelen!

20 december 2021 Boswachter Elyssa Henderson in Rivierengebied
Nieuwe hoogstamboomgaard in aanplant

Vrijwilligers zetten een nieuwe perenboom in de grond

Zaterdag 4 december hebben we met de vrijwillige beheergroep van Landgoed Soelen negentig nieuwe hoogstamperenbomen geplant. De bomen staan op de plaats waar onlangs een oude en deels uitgevallen pruimenboomgaard is gerooid. De nieuwe perenboomgaard bestaat uit vier soorten peren. De soorten Conference en Doyenne du Comice zijn handperen en Gieser Wildeman en Triomphe de Vienne zijn stoofperen. Omdat de plantgaten reeds voorgeboord waren, stonden de bomen er binnen twee uren al in!

Beheerder Gerard de Kock is heel tevreden met de nieuwe aanplant: “Staatsbosbeheer is sinds 1992 eigenaar van Landgoed Soelen. De afgelopen jaren zijn we vooral bezig geweest met groot onderhoud en herstel van de cultuurhistorische structuur. Nu richten we ons op het beheer en behoud daarvan. Daarnaast is ook veel ruimte voor de flora en fauna in het gebied. De pruimenbomen die eerst in de boomgaard stonden waren erg slecht en voor een groot deel al uitgevallen. Door deze te vervangen door nieuwe, maken we van de boomgaard een nieuw pareltje.” Aldus Gerard de Kock.

Het planten van perenbomen in volle gang

Vrijwilligerswerkgroep

Sinds eind september hebben we  een actieve vrijwilligerswerkgroep op landgoed Soelen. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) heeft de groep opgezet.  In  heel Gelderland ondersteunt SLG ruim vierhonderd vrijwilligerswerkgroepen, waaronder 35 hoogstambrigades. Sinds kort werkt de groep onder de vlag van Staatsbosbeheer. De groep richt zich vooral op het snoeien van de verschillende hoogstamboomgaarden. Daarnaast helpen zij ook de lanenstructuur verder te herstellen en behouden. De meeste leden komen uit de directe omgeving, zoals Zoelen en Tiel. Het landgoed is voor sommigen zelfs hun achtertuin. De betrokkenheid en het enthousiasme is merkbaar en werkt aanstekelijk. Gerard is iedere keer weer blij met de hoeveelheid werk dat er op zo’n ochtend door de groep wordt verzet.

Leren snoeien van de hoogstamfruitbomen. Met dank aan het Buitenfonds voor de sponsoring van het gereedschap en de kruiwagen!

Met een bijdrage  van het Buitenfonds heeft de groep gereedschap en een opslagplaats kunnen aanschaffen. Het Buitenfonds is een onafhankelijke stichting die geld werft voor projecten in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer. De stichting ondersteunt het maatschappelijk belang van Staatsbosbeheer door projecten financieel (in geld of natura) te steunen die de natuur beschermen en beleefbaar maken.

Over Landgoed Soelen

Landgoed Soelen is een 140 hectare groot, typisch Betuws landgoed op de oude stroomwallen van de Waal en Linge. Hier huizen spechten, bosuilen, ijsvogels en talloze andere vogels. Maar ook vleermuizen, reeën, konijnen en hazen. Het landgoed bestaat uit (biologische) landbouwgronden, bossen, veehouderij en boomgaarden, met in het hart een kasteel met bijgebouwen uit de 16e en 17e eeuw. De ‘Soelense’ sfeer wordt behouden, onderhouden en op sommige plekken weer teruggebracht. Zo zijn er jonge eiken geplant om één van de historische dwarslanen te herstellen. En sinds zaterdag 4 december staat er dus  een nieuwe perenboomgaard.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog