www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Week van de Boswachter; Broedseizoen

25 maart 2022 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

Foto; Twan Teunissen, Staatsbosbeheer

In deze blog lees je het laatste nieuws uit het Rivierengebied Oost. Blijf op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen. Deze week alles over het broedseizoen!

Broedseizoen?

Het ‘broedseizoen’ is een term die veel mensen wel eens hebben gehoord. Voor boswachters is het altijd een spannende tijd! Maar wat houdt het nu in?

De naam verklapt het eigenlijk al. Het broedseizoen is de periode waarin er veel jonge dieren worden geboren. Denk hierbij aan vogels, zoogdieren en ook amfibieën en reptielen. Formeel duurt het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli, maar in de praktijk komt het geregeld voor dat dieren door een zacht voorjaar al eerder ‘het voorjaar in hun bol’ hebben. Omdat vogels op het nest zitten en jonge zoogdieren letterlijk hun eerste stappen zetten is dit een periode waarin de natuur erg kwetsbaar is.

Verstoring?

We spreken vaak over het voorkomen van verstoring, maar wat is dat eigenlijk?

Tijdens het broedseizoen staat voortplanting van dieren in de natuur centraal. Vogels broeden op hun nest en mannetjes van verscheidene diersoorten proberen vrouwtjes te imponeren om zich zo voort te kunnen planten. Daarnaast worden er veel jonge dieren geboren die voor het eerst hun weg moeten vinden in de wijde wereld. Er is sprake van verstoring als deze processen moeten worden onderbroken of dieren stres of spanning ondervinden voor lange of korte termijn door factoren van buitenaf. Bij verstoring gaat het vaak niet alleen om de verstoring die je ziet of hoort, maar juist ook om de verstoring die je niet ziet of hoort.

Foto; Jonathan Leeuwis, Staatsbosbeheer

De broedduur van vogels varieert van 10 dagen tot enkele maanden. Als een vogel verstoord wordt kan deze langere periodes het nest verlaten. De kans dat de eieren dan niet meer uitkomen neemt dan toe. Bij jonge zoogdieren is ook al snel sprake van (onbedoelde) verstoring. Zo kunnen kalfjes of veulens stres ondervinden door bezoekers, met of zonder hond, die niet voldoende afstand houden tot de dieren. Hierdoor kunnen voedingspatronen worden verstoord of jonge dieren voor langere periodes van hun ouders worden gescheiden.

Rust in de kraamkamer van Moeder Natuur

Drukte kan tijdens het broedseizoen voor problemen zorgen. Met een gezamenlijke actie vragen de boswachters van Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer aan alle bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden. Door de coronacrisis hebben veel mensen de natuur herontdekt. Hoewel die groeiende waardering voor het buitengebied heel positief is, brengt het ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Bezoekers moeten zich wel realiseren dat ze te gast zijn in de natuurgebieden. Vooral in het voorjaar is de kraamkamer van Moeder Natuur kwetsbaar.

Klik hier voor het volledige bericht van Staatsbosbeheer over het broedseizoen.

Foto; Twan Teunissen Staatsbosbeheer

Op kraamvisite

Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde. In veel gebieden hangen daarom sinds deze week posters met de tekst ‘Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’. Wij willen hiermee bezoekers verwelkomen en tegelijkertijd wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn. Het hele voorjaar zijn ze in feite op kraamvisite in de natuur, het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren en van nieuwe, groeiende planten. De terreinbeheerders vragen bezoekers dan ook respectvol met de kraamkamers om te gaan.

Natuur is open

In het Rivierengebied Oost liggen behoorlijk uiteenlopende natuurgebieden. Zo zijn er hondenlosloopgebieden, uiterwaarden waar je mag struinen en bossen waar je alleen mag wandelen op de wegen en paden. Voor alle buitengebieden geldt dat je als bezoeker te gast bent.
Bij de ingangen hangen verschillende soorten posters;

  • Uiterwaarden

In de uiterwaarden mag je bijna altijd struinen. Hier hoef je dan niet op wegen en paden te blijven. Deze gebieden worden vaak begraasd door grote grazers. In het broedseizoen is er een toename van het aantal jonge dieren. Honden moeten ten alle tijden worden aangelijnd (niet alleen in het broedseizoen). En denk nou niet ‘Mijn hond doet niets’….. Een nest of jong dier is al snel verstoord, ook door de meest gehoorzame hond.

De Bunswaard bij Beuningen is in het broedseizoen afgesloten voor bezoekers. Dit om verstoring te voorkomen. Het Klompenpad genaamd Doddendaelpad wordt tijdelijk omgeleid. Kijk hier voor actuele informatie.

Poster uiterwaard: Klik op de afbeelding om deze te vergroten.
  • Bossen waar de hond moet worden aangelijnd

Over een wandelpad in een bos is vaak goed nagedacht. Als bezoekers op de wegen en paden blijven is er over het algemeen weinig tot geen sprake van verstoring. De bosvakken waar de paden omheen liggen zijn vaak rustige plekken waar vogels nesten bouwen of waar reeën overdag verblijven. Om verstoring te voorkomen is het tijdens broedseizoen extra belangrijk dat bezoekers niet van de wegen en paden afwijken. Daarnaast moet de hond worden aangelijnd.

Poster aanlijngebied: Klik op de afbeelding om deze te vergroten.
  • Bossen waar de hond los mag lopen

In grote delen van het Groesbeekse bos en een deel van de Overasseltse en Hatertse vennen mag de hond loslopen. Dit betekent niet dat hier alles is toegestaan. Ook voor losloopgebieden gelden er regels voor hondenbezitters. Juist in het broedseizoen is het extra belangrijk dat deze worden nageleefd:

    • Honden moeten ten alle tijden onder appèl staan van hun baasje,
    • Honden moeten net als baasjes op wegen en paden blijven,
    • Een hond moet geen overlast veroorzaken voor andere bezoekers,
Poster losloopgebied: Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Extra toezicht en voorlichting

Tijdens het broedseizoen zijn wij extra aanwezig in onze terreinen om mensen voor te lichten en indien nodig te handhaven. Vrijwilligers staan op aangekondigde momenten in het Groesbeekse Bos, op de Duivelsberg en in het Vennengebied om een praatje te maken en meer informatie te geven over het de natuur.

Foto; Marco van de Burgwal. Staatsbosbeheer

Handhavers rijden vaker surveillance rondes. In het broedseizoen zullen zij strenger optreden als de toegangsregels niet worden nageleefd. Dit doen zij niet om mensen te plagen, maar omdat de regels bedoeld zijn zodat zowel mens als dier kan genieten van de mooie natuurgebieden. Lees voor je een natuurgebied betreedt de regelgevende borden bij de ingangen zodat je weet welke regels er gelden.

Lees in dit blog meer over de verschillende soorten bebording en de toegangsregels in natuurgebieden.

Meer informatie?

Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie, klik dan hier voor de Gelderse Poort of hier voor het Rijk van Nijmegen.

Benieuwd naar alle gebieden van Staatsbosbeheer? Bekijk dan ook eens deze kaart.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog