www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Rottumeroog: de wash-overs nu

28 augustus 2012 bertcorte in Rottum

Half maart rolde de hele Nederlandse pers over ons heen met het hardnekkige gerucht dat Rottumeroog in stukken was geslagen tijdens een winterstorm (zie http://staatsbosbeheerrottum.wordpress.com/2012/03/29/rottumeroog-en-zuiderduin-nu-vanuit-de-lucht/). Wat was er gebeurd: aan de noordzeekant van Oog waren in januari twee zogenaamde wash-overs ontstaan. Noordzeezand was bij een flink tij, juiste windrichting en -sterkte over het eiland verspreid, evenals zand van de aanwezige duinen. Niets nieuws onder de zon, dat komt voor op elk Waddeneiland. Maar voor de leek kan het de indruk geven dat het eiland in tweeën is gebroken.

In maart vertelde ik op dit blog dat zodra het wat warmer wordt de oude vegetatie wel weer gaat groeien en dat is ook gebeurd. Evenals dat sommige plantensoorten zich gingen vernieuwen, zogenaamde successie. Er zijn ook pioniersduintjes van ongeveer een meter hoog ontstaan.

Begin augustus heb ik de wash-overs geïnventariseerd op plantensoorten, en een paar landschapsfoto’s gemaakt. In de volgende presentatie zie je de wash-overs van januari en de situatie nu. Ook komen enkele in het oog springende plantensoorten voorbij.

[slideshow]

reageren

geef een reactie

 • Hans Hofland
  2 september 2012 om 17:20

  Duidelijk verhaal Bert !
  Natuur is natuur, mensen blijven mensen die graag willen ingrijpen. Voldoende support is nodig om je werk te blijven doen. Hou jij het hoofd maar boven water.

 • Yvonne Nijlunsing
  30 augustus 2012 om 09:35

  Hallo Bert. Mooie presentatie en interessant!

 • Rottumeroog niet doormidden | 1Web
  29 augustus 2012 om 11:42

  […] Dat zegt boswachter Bert Corté van Staatsbosbeheer, die de eilandjes onlangs heeft bezocht. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog