www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Herstelde fietspaden Schoorlse Duinen scootmobiel-vriendelijk

26 november 2015 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen

Intervieuw RTV Noord-Holland met oud-boswachter Kees Kroon

Met een enthousiast vaartje opende oud-boswachter Kees Kroon woensdag 25 november op zijn scootmobiel de herstelde fietspaden in de Schoorlse Duinen. De fietspaden die tijdens de branden tussen 2009 en 2011 waren beschadigd, zijn weer volledig hersteld en beter dan ooit tevoren. Genoeg reden voor Staatsbosbeheer om met enkele genodigden en wethouder Peter van Huissteden van de gemeente Bergen een feestelijke fietstocht door de duinen te maken.

20151125_150659
Oud-boswachter Kees Kroon na de officiële opening

 

Tijdens de periode van duinbranden hebben bluswagens schade veroorzaakt aan de fietspaden. Bovendien worden de fietspaden in de Schoorlse Duinen veel gebruikt waardoor de paden ook slijten. Enkele schelpenpaden zijn vervangen door beton. Beton is duurzamer in onderhoud en gaat veel langer mee, waardoor de onderhoudskosten op langere termijn lager zijn.

Fietscomfort

Sinds 2014 zijn vele meters fietspad voorzien van een nieuwe betonlaag, waardoor de paden weer veiliger zijn. En dat niet alleen; de vernieuwde fietspaden zorgen voor meer fietscomfort en maken de duinen ook voor rolstoel- of scootmobielgebruikers een stuk toegankelijker. Meer mensen kunnen dus nog beter van de natuur in de Schoorlse Duinen genieten. Daarnaast is de bereikbaarheid voor hulpdiensten verbeterd.

Gezonde duinen

Het herstellen van de fietspaden vormt onderdeel van het herstelplan dat Staatsbosbeheer na de branden in de Schoorlse Duinen heeft opgesteld. Sinds 2012 zijn verschillende maatregelen uitgevoerd met als doel de duinen weer gezond te maken. Zo zijn verbrande bomen verwijderd en stobben gerooid waardoor het duin hier weer vrij kan stuiven. Met kinderen uit de omgeving zijn nieuwe bomen geplant. Op de planning staat nog het plaggen van delen van het duin, dat vanaf 2016 in fasen gaat gebeuren en gaan schapen bijgedragen aan het herstel van de heide.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog