www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Wát een ranonkel!

30 mei 2016 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen

Door Boswachter Arjan

Pardon, hoe noemt u mij? Nee, ik bedoel de waterranonkel. De Klimopwaterranonkel, om maar eens een mooie soortnaam voor galgje te noemen. Die is nú al weer gevonden in het vernieuwde Catrijpermoor.

Herinrichting Catrijpermoor 2015
In het Catrijpermoor zijn vorig jaar maatregelen getroffen om zeldzame natuur meer kansen te geven. Er is geplagd, gegraven, hersteld en aangelegd. Zie daarvoor dit blog.

De bedoeling is dat het grondwater uit de duinen deze graslanden ‘kwelt’. Deze kwelling bestaat eruit dat dit voedselarme, zeer schone, water ondergronds vanuit de hoge duinen naar deze weilanden aan de duinvoet stroomt en daar dan bijzondere omstandigheden creeert.

In Nederland is dit tegenwoordig zeldzaam en voor speciale natuur juist geen straf. Dit kwelwater wordt dan ook zo lang mogelijk in het gebied vastgehouden met stuwtjes.

Dat werpt nu al vruchten af!

Klimopwaterranonkel
De klimopwaterranonkel is onlangs weer in de Catrijpermoor gevonden. Ranonkel is niet direct een scheldwoord maar een verbastering van het latijns/griekse ranunculus, wat ‘kleine pad’ betekent. Dus ergens toch niet heel beleefd. Deze naamgeving slaat waarschijnlijk op de kikker- of padgroene kleur van de bladeren.

Het klimt nergens tegenop, het blad lijkt alleen op dat van de klimop, maar dan kleiner. En ook natter, want het is een waterplantje. Het valt niet uit te sluiten dat het wel wíl klimmen maar geen geschikte boom vind, want het groeit wel groter met kruipende stengels. Hier ligt misschien een rol voor een plantenfluisteraar.

Een leuk detail is dat de zaden voorzien zijn van een ‘mierenbroodje’: een soort knobbel op het zaadje dat mieren erg lekker vinden. Die nemen het mee, en verspreiden zo de zaden. Nu vraag ik me wel af welke mieren er in de buurt van waterplanten komen, weet een lezer daar meer van?

Behoorlijk zeldzaam
Het plantje is behoorlijk zeldzaam, in West-Nederland komt het eigenlijk alleen hier in Schoorl voor en wel in het Hargergat en nu dus ook weer in de Catrijpermoor. En daar zijn wij erg blij mee!

We hopen snel meer soorten van voedselarme binnenduin-graslanden te kunnen verwelkomen.

 

klimopwaterranonkel1
Schematische tekening van de Klimopwaterranonkel (bron: Deutschlands Flora in Abbildungen, Jacob Strurm und Johann Georg Strum (1796))

Komt dat zien!
Klimopwaterranonkel: geen schreeuwerig of onbeleefd plantje, ondanks de naam. Het bloeit nú met mooie verfijnde vijfpuntige witte sterretjes. Komt dat zien!

reageren

geef een reactie

  • haas1862
    30 mei 2016 om 21:36

    Weer eens iets anders dan een ‘aandeslootekantsia’. Goed verhaal ?

  • Shoreweed, and more Meijendel plants | Dear Kitty. Some blog
    30 mei 2016 om 15:52

    […] Ivy-leaved crowfoot in the Netherlands: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog