www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Staatsbosbeheer schakelt hulptroepen in voor herstel Schoorlse Duinen

22 juli 2016 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen

Vanaf dit najaar loopt herder Marijke Dirkson met haar schaapskudde in de Schoorlse Duinen. De schapen eten gras op de verbrande delen en zorgen zo voor herstel van de heide en het open houden van de duinen. Staatsbosbeheer heeft een overeenkomst met Marijke afgesloten voor minimaal drie jaar, waarbij de schapen tijdens de winterperiode vier tot zes weken in de duinen zijn te vinden.

Beste prijs-kwaliteitsverhouding
Staatsbosbeheer is blij met de hernieuwde en langdurige samenwerking met Landschapsbeheer Rinnegom, het bedrijf dat Marijke Dirkson samen met Martin Orij al enige jaren runt. Zij hadden de beste prijs-kwaliteitverhouding tijdens de aanbestedingsprocedure. Bijkomend voordeel is dat zij het duingebied goed kennen. De schaapskudde was hier zo’n vijf jaar geleden al te gast en loopt ook in het aangrenzend Noord-Hollands duinreservaat.

Afvoer van voedingsstoffen
De voedingsstoffen die na de branden in de Schoorlse Duinen vrijkwamen, zorgen voor veel nieuwe begroeiing. Gras en ook soorten als de Amerikaanse vogelkers groeien daardoor snel. Zeldzame kruiden en korstmossen krijgen hierdoor geen kans. De schapen grazen selectief en houden gras en struiken kort. Zij zorgen ervoor dat de voedingsstoffen weer uit de duinen verdwijnen.

Verbinden van gebieden en beheerder
‘De 250 Kempische heideschapen van onze kudde verbinden straks zo’n 1000 hectare natuur in de duinen,’ zegt Marijke Dirkson. ‘Dit is waar we op hoopten. Een schaapkudde die rond trekt en gebieden van verschillende natuurbeheerders met elkaar verbindt. De schapen houden de duinen open en zorgen bijvoorbeeld ook voor verspreiding van zaden tussen verschillende duingebieden. Dit zorgt voor meer afwisseling in de natuur. We voelen ons meer dan ooit herder. Het is echt fantastisch dat we op deze manier mogen bijdragen aan de vorming van dit unieke Noord-Hollandse duinlandschap.’

IMG-20160721-WA0003
De Schaapskudde op doortocht met herder Marijke Dirkson (rechts)

Kempisch Heideschaap
Het Kempisch Heideschaap komt oorspronkelijk van de Strabrechtse heide en wordt al 25 generaties gehoed. Het zachtaardige ras is gewend samen te werken met de herder en laat zich goed sturen door een hond. De schapen hebben een vriendelijk karakter en zijn gewend aan recreanten. Het schaap staat hoog op de poten en beweegt gemakkelijk door heidevelden. Afstanden van 15 kilometer zijn geen probleem en kunnen ze op één dag afleggen. Het zijn sobere dieren die de taaie duinvegetatie zonder problemen aan kunnen. Dit najaar kunt u de schaapskudde van dichtbij bewonderen in de Schoorlse Duinen.

 

reageren

geef een reactie

 • Tanja
  23 juli 2016 om 22:57

  Wat een goed initiatief! Gaan de schapen dan ook door het gedeelte waar de honden los mogen lopen?

  • Laurens Bonekamp, Boswachter Schoorlse duinen & kop van Noord-Holland bij Staatsbosbeheer
   25 juli 2016 om 09:31

   Beste Tanja, Ja wij zijn er zelf ook erg blij mee. Vanaf 1 september mogen honden onder Appél weer los op alle wegen en paden, uitgezonderd de begrazingsgebieden. De schapen zullen voornamelijk in deze afgerasterde begrazingsgebieden lopen, maar ook op een locatie buiten het begrazingsgebied ten oosten van de Nieuwe Weg.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog