www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Boswachters als kunst in Museum Kranenburgh

11 oktober 2017 Boswachter Maarten in Schoorlse Duinen

Boswachters als kunst in het museum, dat is misschien niet wat je in eerste instantie verwacht, maar in het gerenommeerde museum Kranenburgh vullen portretten van boswachters van Staatsbosbeheer en PWN de witte muren.

De boswachters zijn gefotografeerd door het fotografenduo Blommers & Schumm. Zij staan bekend om hun eigenzinnige mode- en portretfotografie. Ze werken vaak met niet-professionele modellen zoals vrienden en familieleden, en kiezen voor ongewone poses. Ze tonen de boswachters vooral liggend in het landschap; zo lijken ze op te gaan in de natuur.

De serie is geïnspireerd op de werkwijze van Adolphe Burdet (1860-1940), die met zijn stereocamera de natuur in beeld bracht. De Zwitserse fotograaf vestigde zich begin 20e eeuw op het landgoed Elswout in Overveen. Daar leerde hij in 1905 Jac. P Thijsse kennen. Aangestoken door deze bevlogen natuureducator ontwikkelde Burdet zich tot een pionier in de vogelfotografie. Een selectie van nesten met eieren is te zien in de tentoonstelling in Kranenburgh. Deze foto’s vormden de directe inspiratie voor Blommers en Schumm om met de boswachters aan de slag te gaan.

Voor de boswachters was hun rol als model een niet-alledaagse klus, die ze enthousiast aangingen. Ze mochten zelf hun favoriete plek uitkiezen, waar de foto genomen werd. Dat resulteerde in verschillende achtergronden: zoals heidevelden, een bijzondere eik en een duinlandschap.

De tentoonstelling De Boswachter | Blommers & Schumm – Adolphe Burdet | is nog tot 7 januari 2018 te zien in Museum Kranenburgh – Bergen.

Benieuwd naar de tentoonstelling? Klik hier voor meer info of lees hier meer over het project of lees het interview in het Noord Hollands Dagblad met NHD met Blommers & Schumm.

 

reageren

geef een reactie

  • Jaap Jorritsma
    15 oktober 2017 om 22:56

    Ik had graag Cris of Frans gefotografeerd willen zien. Hans G is toch geen kunst?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog