www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

De libellen vliegen al!

12 mei 2011 Boswachter Remi in Terschelling

Collega Jan Bunnik merkte op dat de libellen al vliegen. Dat is een aantal weken eerder dan anders. Uit waarnemingen blijkt dat libellen de afgelopen tien jaar steeds vroeger worden waargenomen. Het warme weer zorgt voor een  hogere watertemperatuur, waardoor de libellenlarven zich snel kunnen ontwikkelen. Klik op natuurkalender libelleninfo voor meer informatie.

Dit jaar is het op Terschelling ook wel verstandig voor de larven en imago’s (dat is een tussenstadium, tussen larve en libel in) van de libellen en juffers om vroeg uit het water te komen, want als de regen nog langer uitblijft staat er straks nog maar weinig water!

reageren

geef een reactie

  • Alice van Hunnik
    15 mei 2011 om 15:27

    Op 7 mei zagen we in de Kooibosjes onze eerste Viervlek. Op 13 mei kwam een paringswiel van de Viervlek op ons terras in Midsland aan zee uit de lucht vallen.

    Vraag: wordt er gewerkt aan een opvolger van het boek Broedvogels van Terschelling door Freek Zwart, uit 1985? Er is zoveel veranderd. Verder bestaat er immers geen specifiek Terschellinger vogelboek.

    • Remi Hougee
      19 mei 2011 om 10:47

      Dan waren jullie ook vroeg! Nog net iets eerder dan wij ze hadden gezien. Collega Freek Zwart zag in diezelfde week ook de eerste parende libellen.
      Gelukkig heeft het ondertussen weer wat geregend, nog geen bakken vol, maar toch genoeg om wat ‘bij te vullen’.

      Wat betreft het boek broedvogels van Terschelling, zover ik weet is het niet gepland om op korte termijn een vervolg uit te geven. Het is inderdaad wel aardig gewijzigd in de tijd, dus ik kan me je vraag voorstellen…. In ieder geval zal ik Freek op de hoogte brengen van de vraag!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog