www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Mossels per krat op het wad

22 mei 2012 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

In april vorig jaar schreef ik het blog “Bouwen op het wad” over de aanleg van proefvelden voor mosselonderzoek voor het project Waddensleutels hier op Terschelling. Op sommige van die proefvelden zijn toen mossels gelegd, op anderen niet. Uiteindelijk zouden helaas alle mossels in september 2011 verdwenen zijn doordat ze niet goed vastgroeiden aan de kokosmatten of zeebodem eronder. Maar daarmee is het onderzoek niet mislukt want de kokosmatten zijn blijven liggen en juist daarop gebeurt toch weer vanalles. Er blijft extra zand op achter waardoor je een ophoging krijgt in het wad en hierop groeien bijvoorbeeld weer superveel zandkokerwormen. Die kunnen weer een basis zijn voor een mosselbank.

Behalve het goed in de gaten houden en kijken naar de veranderingen op de proefvelden zijn de onderzoekers ook aan een nieuwe proef begonnen met “mosselkratten”. De kratten zijn eigenlik bedacht voor zoetwatermossels, met goed resultaat: na korte tijd zijn de kratten elk vol gegroeid met ruim 60 kilo driehoeksmosseltjes. Of de gewone mossel uit de Waddenzee ook zo succesvol is moet de komende tijd blijken. In totaal zijn onder Schiermonnikoog, Ameland en Terschelling 18 kratjes geplaatst.

Meer informatie over de laatste stand van zaken wat betreft Waddensleutels is te vinden in de laatste nieuwsbrief.

[slideshow]

Waddensleutels is gezamenlijk onderzoeksproject van het NIOZ, de Rijksuniversiteit Groningen, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer en wordt gefinancierd door het Waddenfonds.

reageren

geef een reactie

  • Henk-Jan
    23 mei 2012 om 08:54

    Interessant project. houd ons op de hoogte.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog