www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

De verhalenkwekerij van Staatsbosbeheer

25 mei 2012 Boswachter Remi in Terschelling

Naar buiten!
We hebben ieder jaar een uitgebreid pakket aan activiteiten voor mensen die natuur willen beleven, er wat over willen leren of op andere manieren ‘naar buiten’ willen gaan met iemand die de mooiste, meest bijzondere, onbekende plekjes en paadjes weet. Veel activiteiten laten we ieder jaar terugkomen, de ‘blijvers’ zoals strunen op het strand, een bezoek aan de meeuwenbroedkolonie, en speuren naar sporen. Ook proberen we ieder jaar enkele nieuwe activiteiten uit. Dit jaar bijvoorbeeld ‘De verhalenkwekerij van Staatsbosbeheer’. Een wandeling met gids, waarbij onderweg een verhalenverteller Anton Groothuis, onder meer bekend van Oerol) acte de presence geeft. Hieronder een verslag van de eerste ’try-out in de afgelopen meivakantie, geschreven door Meyndert Bos (waarvoor dank!).

‘Het miezerige weer weerhoudt een negental dapperen, in leeftijd variërend van 9 tot 80 jaar er vanmiddag niet van in de verhalenkwekerij op verhalenjacht te gaan. Rond één uur geeft natuurgids Hans het startsein.
Tijdens een wandeling rond de Eerste plak vertelt hij honderduit over de natuur die aan de voeten ligt. Zo weet hij na enig zoeken in een karig begroeid stukje duin een zonnedauw aan te wijzen met het lijm op de blaadjes, klaar om een insect te vangen. Konijnengraafsporen en holen, latrines, dode bomen als gevolg van de dodelijke zoute noordwesterwind en het opmerkelijke verschil tussen de noord en zuidzijde van het duin.
Inmiddels is het allang droog en naderen we de Turfdobe waar een man in het water staat te turen…
Dichterbij gekomen blijken we van doen te hebben met Jacobus Been, kleinzoon van de bekende boswachter Been. In een kist met kleding vond hij het Oude Staatsbosbeheer uniform van zijn grootvader en is hij rond gaan wandelen in grootvaders voetsporen. Dit zorgt voor vele herinneringen onder andere aan grootvaders verhalen.

Over de man die in eenzaamheid, maar oh zo gelukkig leefde in het bos in een paleis met lange pilaren in gangen zo ver als hij kon zien die een plafond dragen met de meest fantastische voorstellingen, velden vol diamanten en spiegels waar hij uren voor nodig heeft om omheen te lopen en iedere morgen gewekt door een prachtige zangeres. Of over de Populus Brandaricus Giganticus ofwel de jufferboom. Maak haar niet kwaad !!!…. Met respect benaderd geeft ze ook hulp in bange dagen. En het verhaal van de prinses die dolende doden van een schat voorziet om de overtocht naar gene zijde te betalen……………..

Ademloos wordt er naar de verhalen geluisterd.
Na het afscheid blijkt Jacobus Been (alter ego van verhalenverteller Anton Groothuis) zo inspirerend te zijn geweest dat één van de aanwezigen ook nog een mooi verhaal over de eik weet te vertellen die altijd wel ergens een oud blad laat hangen. En dat is niet voor niets !!! Smullen van mooie verhalen in de prachtige omgeving van de “Kwekerij” en de “Turfdobe”

[slideshow]

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog